80-LECIE INSTYTUTU POLSKIEGO W BUDAPESZCIE

Inne

Koncerty plenerowe, dużo muzyki, tańca, wyjątkowy pokaz filmowy, wystawy, programy dla całej rodziny - to wszystko z okazji osiemdziesięciolecia Instytutu Polskiego w Budapeszcie.

31 maja (piątek), godz. 16.00 — 1 czerwca 2019 r. (sobota), godz. 15.00

Lengyel Intézet

Budapest 1065 Nagymező u. 15.

PROGRAM


31 maja 2019, 16:00-22:00
Koncerty plenerowe i projekcja filmu przed Instytutem Polskim

 • 16:00 – muzyczno-taneczna zabawa z udziałem kapeli Tęgie Chłopy oraz Polonijnego Zespołu Pieśni i Tańca Polonez Uroczystość otwarcia obchodów, przemówienia zaproszonych gości
 • 19:00 - koncert legendarnego zespołu rockowego Sztywny Pal Azji
 • 21:00 – projekcja polsko-austriackiego filmu niemego pt. Kult ciała  z muzyką na żywo w wykonaniu zespołu Czerwie


31 maja 2019, 16:00-22:00

 • Wydarzenia towarzyszące w Instytucie Polskim
 • Wystawa plakatów zaprojektowanych z okazji 80-lecia Instytutu Polskiego w Budapeszcie
 • Wystawa Magdaleny Abakanowicz w Galerii Platan
 • Zrób sobie selfie z Instytutem Polskim! (Selfie Mirror)
 • Urodzinowa degustacja polskich przysmaków


1 czerwca 2019, 11:00-15:00 Programy rodzinne w Instytucie Polskim

 • Urodzinowa sala zabaw Trzy kółka-trzy tysiące pomysłów: warsztaty animacji Życzenia na 80 urodziny: zajęcia kreatywne
  Baczność! Instytut Polski w Budapeszcie ma 80 lat! – żywa lekcja historii z Legionem Wysockiego, pokaz polskiego umundurowania i uzbrojenia
 • Urodzinowa degustacja polskich przysmaków
 • Wystawa plakatów zaprojektowanych z okazji 80-lecia Instytutu Polskiego w Budapeszcie
 • Wystawa Magdaleny Abakanowicz w Galerii Platan

 

A POLONEZ Néptáncegyüttes azzal a céllal jött létre, hogy Magyarországon hagyományt és ismertséget teremtsen a lengyel népdal és néptánc világának. Mára már a Polonez országszerte nagy népszerűségnek örvend, megalakulása óta rendszeresen részt vesz különböző nemzetközi fesztiválokon, versenyeken, ahol az együttes mindig a legjobbak között szerepel, számos elismerést, díjakat mondhat magáénak.

A TĘGIE CHŁOPY együttes a kielcei autentikus tánczenei hagyományok folytatója. Az együttes összetétele a régi, tradicionális esküvői, és népi mulatságokon játszó zenekarok összetételét, zenei világát idézi. A sodró, lendületes és erőteljes népzenét a fúvós szekció garantálja, a trombita, klarinét és a tuba. A Tęgie Chłopy együttes a kielcei régi zenei hagyomány felkutatását, megismerését és adaptálását követően talált rá sajátos és felismerhető zenei hangjára.

SZTYWNY PAL AZJI

A ’80-as évek kultikus lengyel rockegyüttese 1986-ban robbant be a lengyel zenei életbe, a népszerű Jarocini zenei fesztiválon, amely a független zenei szcéna legfontosabb fórumának számított. A Nasze reggae (A mi reggaenk) című számuk a fesztivál nem hivatalos himnuszává lett. A népszerű zenekar az ezt követő évtizedekben jelen volt Lengyelország legfontosabb zenei színpadain, dalaik tovább élnek több nemzedék emlékezetében.

CZERWIE a folk, etno, abszurd színház és film határán mozgó független zenei formáció a lengyel zenei-filmszínházi szcéna egy rendkívül izgalmas és egyedi színfoltja. A népszerű zenekar számos klasszikus némafilmhez (A kölyök, Metropolis, Nosferatu, Mania) komponált zenét. Sikerük titka a műfaji változatosság: zenéjükben a pop-rock, a népzene, de még a nyolcvanas évek hangulatát idéző synth-wave elemeit is felfedezhetjük. Korábban kétszer is felléptek Magyarországon; 2018-ban ők nyitották meg a 24. Lengyel Filmtavaszt, valamint a II. Budapesti Klasszikus Film Maraton keretében, a Toldi Moziban találkozhattunk velük.

A Lengyel Intézet 80. születésnapján a Testkultusz című filmhez komponált különleges némafilmzenét mutatják be a magyar közönségnek.

TESTKULTUSZ / SZERELMI RAPSZÓDIA

Osztrák-lengyel film, 1929, filmpremier: 1930,

55 perc

A filmet Varsóban, Bécsben, Budapesten forgatták, Michał Waszyński rendezte. A film főszereplője Várkonyi Mihály (angolul: Victor Varconi) magyar színész, az amerikai némafilmek egyik magyar sztárja.

Cselekmény: Czesław szobrász. Új Vénusz című művéhez modellt keres, így ismeri meg a gyönyörű Hankát. Szenvedélyes szerelem alakul ki közöttük, amíg egy napon Stumberg báró be nem mutatja neki Hankát, mint jegyesét. A kétségbeesett Czesław alkoholba fojtja bánatát. Mikor Stumberg tudomást szerez szerelmükről elutazik a lánnyal, hogy az elfelejtse régi  kedvesét.