1. Visegrádi Kerékpárverseny

Egyéb

A Visegrádi Együttműködés tiszteletére első alkalommal rendeznek meg ilyen grandiózus sporteseményt.

2013. május 17. (péntek) — május 18. (szombat)

Budapest -Krakkó

„Visegrádi Csoport az integrációért és összetartozásért”

2013. május 17-én indul útjára az 1. Visegrádi Kerékpárverseny. A Visegrádi Együttműködés tiszteletére első alkalommal rendeznek meg ilyen grandiózus sporteseményt.  A nemzetközi program apropóját az adta, hogy tavaly júliustól egy éven át Lengyelország tölti be a V4-ek soros elnöki tisztjét, idén nyáron Magyarországnak adva át a stafétát. Ötletadója a lengyel külügyminiszter, Radosław Sikorski, akinek kezdeményezéséhez sikerült megnyerni a partnerországok külügyminisztereinek támogatását, és befolyásos magyar, cseh, valamint lengyel támogatók együttműködését. 

Az elnökség idei jelszava: „Visegrádi Csoport az integrációért és összetartozásért”. Ezért e rendezvény célja is elsősorban a húszéves múltra visszatekintő visegrádi együttműködés népszerűsítése, a közép-európai országok, V4 tagállamok közötti kreatív és újszerű összefogás bemutatása, s emellett az egészséges életmód és kerékpáros kultúra, a biciklizés és a biciklisturizmus propagálása.

A szervezők bevallása szerint ez nem profiknak szóló verseny, hanem midenkinek, aki szeret biciklizni, és úgy érzi teste és lelke felkészült egy kemény, több mint 17 és fél  órás, 533 km-es májusi túrához. A versenyre nincs előselejtező, de a megfelelő mentális és fizikai kondíció előfeltételnek számít. 

A kerékpáros kaland május 17-én veszi kezdetét, a versenyzők a budapesti WestEnd City Center tetőteraszáról (!) állnak startvonalhoz, hogy Szlovákia és Csehország festői szépségű tájain és hegyi szakaszain keresztülhaladva május 18-án végül megérkezzenek Krakkóba. Lengyelország e csodás történelmi városában ezen a napon rendezik meg a V4-ek és a keleti partnerség országai külügyminiszteri tanácskozását. 

Az 1. Visegrádi Kerékpárverseny május 17-én 13:00 órakor veszi kezdetét, és a versenyzők 16:00 órakor indulnak útnak. A nap folyamán számos egyéb programmal várják a szervezők a látogatókat, többek között lesz Chcicle Chic divatshow, BMX Flatland bemutató, kerékpár árverés, és fellép a Lynd Band, valamint  a V4-ek tiszteletére 18:00 órakor a Visegrád Blues Band ad koncertet. A Peter Cmorik (ének/SK), Ondřej Konrád (szájharmonika/CZ), Zbigniew Jakubek (billentyűs/PL), Leszek Cichoński (gitár/PL), Póka Egon (basszusgitár/HU), Solti János (dob/HU) alkotta nemzetközi formáció a Visegrádi Négyek országainak illusztris muzsikusaiból alakult 2004-ben. A szlovák Peter Cmorik országa egyik legjobb bluesénekese, mint ahogy a cseh Konrád is hangszere legismertebb játékosa hazájában. A 80-as években az Andrst-Lipa Blues Band tagja volt, majd később a Binder-Konrád Blues Band egyik alapítója. Európa számtalan országában játszott már. A lengyel Cichoński hazája egyik legjobb blues-rock gitárosa, több elismerés és számtalan díj tulajdonosa. Egyik legismertebb CD-je, a Thanks Jimi tisztelgés Jimi Hendrix előtt. Leszek számos Guinness Record-ot álított fel, szervezésében és vezetésével 2004 óta évente több mint 5000 gitáros játssza egyszerre a Hey Joe-t Wrocław főterén. Az ugyancsak lengyel billentyűs, Jakubek a katowicei Zeneakadémián végzett, majd a jazz és a pop felé fordult. 12 évig az erópai hírű Walk Away formáció tagja volt. Számtalan jelentős amerikai és lengyel jazz, soul és pop sztárral dolgozott együtt és játszik folyamatosan. A jól összeszokott magyar ritmusszekció nem szorul különösebb bemutatásra: éveken át a Hobo Blues Band oszlopos tagjai voltak.

További információk: www.visegradbicyclerace.com; www.lengyelintezet.hu

Reklámfilm: http://www.files.dorsz.pl/VisegradRACE_ENG_08-05-2013.mov

Videók