2013 - Lutosławski Év

Witold Lutosławski - photo by Juliusz Multarzynski (©) IMIT

Száz éve született a XX. századi lengyel zenetörténet egyik meghatározó alakja, Witold Lutosławski. A nemzetközi évforduló alkalmából a lengyel szejm, a Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma az UNESCO védnöksége alatt 40 várost, és 18 országot érintő, valamint 100 különféle rendezvényt felvonultató széles körű eseménysorozatot tervez az idei évre. A gazdag programkínálatban szimfonikus és kamarakoncertek mellett konferenciák, szimpóziumok illetve egy zenei és multimédiás kiadványsorozat is szerepelnek.

A világhírű lengyel zeneszerző évfordulója nem maradhat észrevétlen Magyarországon sem. A Lengyel Intézet és partnerei Budapesten is színes programsorozattal emlékeznek az 1994-ben elhunyt kiváló művészre.

A magyarországi Lutosławski évforduló első, kiemelt rendezvénye 2013. január 26-án, a Müpa Fesztiválszínházában kerül megrendezésre, ahol Lengyelország egyik legkiválóbb komolyzenei együttese, a Wrocławi Leopoldinum Kamarazenekar lép színpadra Ernst Kovacic vezényletével egy Witold Lutosławski, Ligeti György, Zygmunt Krauze és Andrzej Krzanowski műveit felvonultató színes programmal. 

Az évforduló következő eseménye a Meccorre String Quartet hangversenye lesz a  Műcsarnokban március 24-én,  a Budapesti  Tavaszi  Fesztivál 2013 keretében. Ezt egy igazi zenei csemegének ígérkező projekt követi: Jacek Kochan & Co: LUTOSL – improvizációk és  interpretációk a jazz és a kortárs zene határvidékén Lutosławski  művei alapján. A rendhagyó, 2013 tavaszára tervezett koncertnek a BMC új zenei központja ad majd helyet. Szintén itt lép színpadra a Lutosławski 100 ciklus keretében a Qaartsiluni Ensemble  2013. május 23-án. Ezt követően várhatóan júniusban valósul meg az a lemezfelvétel és lemez elő-bemutató koncert melyen az Erdődy Kamarazenekar előadásában hallgathatjuk meg Witold Lutosławski, Aleksander Tansman, Selmeczi György és Orbán György műveit. A felvétel a varsói DUX lemezkiadó gondozásában jelenik majd meg, a koncertre és a felvételre pedig szintén a Budapest Music Centerben kerül sor. Ugyanitt 2013 októberében a Lutosławski 100 ciklus keretében másodszorra is színpadra lép a Qaartsiluni Ensemble.

Végül 2013 telén a magyarországi évforduló utolsó programja a világhírű Royal String Quartet, és egy fiatal tehetség, az egyre nagyobb karriert befutó Adam Bałdych jazzhegedűs, valamint Cezary Duchnowski zeneszerző közös LUTOSTRINGS című lengyel projektje lesz. A zenei vállalkozás arra tesz kísérletet, hogy Lutosławski műveit újraértelmezve átültesse azokat a tágan értelmezett improvizáció nyelvére.

A Lutosławski Év programjairól:

A nemzetközi évforduló ünnepélyes nyitókoncertje 2013. január 25-én lesz a varsói Nemzeti Filharmónia koncerttermében, ahol a világhírű német hegedűművész, Anne-Sophie Mutter lép fel a Filharmónia Szimfonikus Zenekarával Antoni Wit vezényletében. „Mielőtt beszippantott  volna zenéjének csodálatos világa, nem tudtam, hogy ennyi magával ragadó költői szín létezik. Witold Lutosławski a XX. század tiszta, rendkívüli alkotói érzékenységgel megáldott néhány zeneszerzőjének egyike. Megértette, hogy a művészt fel kell szabadítani a karmester irányítása alól, és szerzeményeiben külön „ad libitum” szólamokkal ajándékozta meg a szólistákat, mely a zenekar számára a zenei interpretáció folyamatában oly nélkülözhetetlen alkotás és szabadság érzését hozta el.” – vall Lutosławskiról a német hegedűvirtuóz.

Fontos eseménye lesz továbbá az évfordulónak a X. Łańcuch (Lánc) Fesztivál, melyen többek között fellép a Jacek Kaspszyk vezette Lutosławski Quartet Garrick Ohlsson amerikai zongoraművésszel, valamint a Krzysztof Penderecki vezényelte Sinfonia Varsovia. Az emlékév programjai között számos kiváló lengyel és nemzetközi művész nevével találkozhatunk, de a koncertek mellett fontos helyet foglal el a Witold Lutosławski Nemzetközi Zeneszerzőverseny, valamint Nemzetközi Hegedűverseny is. A nagy lengyel zeneszerző és karmester születésének századik évfordulóján a világ vezető zenei színpadain is felcsendülnek majd Lutosławski művei. A nemzetközi emlékprogram keretében várhatóan 25 koncertre kerül sor olyan világszínvonalú együttesek közreműködésével, mint a Berliner Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin vagy az Orchestre de Paris. Krystian Zimerman zongoraművész egy nemzetközi koncertsorozat keretében fog fellépni a világ számos táján, többek között Szingapúrban, Zürichben és Párizsban, ahol Lutosławski neki ajánlott zenekarra írt koncertjét adja elő. A csellóversenyt olyan neves előadók interpretálásában hallgathatja meg a közönség, mint Yo-Yo Ma, Johannes Moser, Perényi Miklós, Andrzej Bauer vagy Truls Mørk. Szintén az évforduló az apropója a Woven Words: “Music begins where words end” című nagyszabású zenei projekt létrejöttének, mely 15 zenekari koncertből és egy Royal College of Musicban megrendezésre kerülő kamarakoncert-sorozatból áll, melyet tudományos konferenciák, szimpóziumok és egyéb kísérőprogramok szinesítenek. A lengyel Nemzeti Audiovizuális Intézet zenei kiadványsorozattal jelentkezik „Lutosławski / világ” címmel, mely öt CD és egy DVD segítségével mutatja be a zeneszerző munkásságát. A hanganyag a Lengyel Rádió archívumából származik, és a hanglemezpiacon várhatóan az év második felében jelenik majd meg.

Witold Lutosławskiról művésztársai, a komolyzenei világ prominenes képviselői, pályatársai, és nemzetközi zenekritikusok is igen elismerőleg nyilatkoznak. Ed Gardner brit karmester szerint varázsló volt, kinek művészete ellenáll minden kategorizálásnak, aki a XX. század zenei élvonalához tartozik, szerzeményei pedig a század legkiválóbb művei közé sorolhatók. „Csak az elragadtatás érzését tudom átadni, a hangok szépségét, mely zenéjével szembesülve megérint: a III. Szimfónia szomorúságával, autentikus érzelmeivel, a IV. Szimfónia Ravel műveire emlékeztető finomságával, a Koncert zenekarra letisztult dramaturgiájával és arányaival.”

Peter Uehling a „Berliner Zeitung” hasábjain Lutosławskit építészhez hasonlítja, aki új életet lehelt a szimfónia és koncert műfajába. Véleménye szerint a zeneszerzőt nem annyira a zenei mozgások jellege, vagy a téma érdekelte, mint inkább különböző életre hívott hangok kaleidoszkopikus összjátéka, melyek az eltérő formák metszéspontján kumulálódnak. 

Charles Bodman Rae a The Independent-ben Lutosławski zenéjének univerzalitását méltatja, mikor azt fejtegeti, hogy bár Lutosławski „lengyel zeneszerzőként” van számon tartva, ez mégsem teljesen tükrözi a művész zenei gyökereit, melyek valójában inkább nemzetköziek mint lokálisak, hisz a művész a tág értelemben vett európai zenei hagyományokból építkezik. Szerzeményei ezért találhattak –sokszor saját vezényletében- oly gyorsan és könnyedén otthonra a világ számos zenei színpadán. Műveit élvonalbeli zenekarok vitték sikerre Európában, Dél-Amerikában, és a Távol-Keleten is.

Az évforduló hivatalos honlapja: www.lutoslawski.culture.pl