Filip Springer

Irodalom

Filip Springer képviseli idén Lengyelországot a XIX. Budapesti Könyvfesztivál keretében megrendezésre kerülő Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján.

2012. április 21. (szombat), 16.00

Millenáris -Fogadó, Lázár Ervin terem

Budapest II. Kis Rókus u. 16-20.

A szerző archívumából

 

Kupferberg – Miedzianka egy kis városka Jelenia Góratól nem messze, ami nincs. Ahogy Városház fogadó sincs már, melynek egyik asztalánál ülve a helyi asszonyok utálkozva fintorogtak mikor férjeik rázendítettek: „Ha még egy anyósa lenne, akkor…” . Nincs már több mulatság, és nincs már Martin Lachmann sem, aki a táncoló párok örvényében szaxofonját fújja. Nincs serfőzde sem, papírgyár, kőfejtő üzem, kézműves műhelyek. Nincs többé Trenkler asszony, aki ingeket varr, Assman és Alex ágyneműkészítők, Bräuer asszony, aki tojással és vajjal kereskedik.

Nincs már a Rudawa Janowicére néző temető a Mniszkówba vezető út mentén, és a környéken máig emlékeznek rá, ahogy a sírköveket vontatókkal húzzák ki a földből, és ahogy a kutyák emberi csontokat hordanak szét a faluban.

Filip Springer több mint két éven át kereste a választ arra, hogyan tűnhetett el a föld színéről egy hétszáz éves város csak úgy. A kizsákmányoló uránkitermelés okozta 1948 – 1952 közötti orosz pusztítások hatására történt mindez? Vagy a bányászati károkról szóló mendemondák csak jó ürügyként szolgáltak arra, hogy a hatóságok a földdel tegyék egyenlővé a várost, és örökre fátylat borítsanak a múlt titkaira?

Filip Springer autodidakta régésznek nevezi magát, és Alsó-Szilézia felkutatására indul. Ecsetjével finoman, részletről-részletre tárja fel a Jelenia Góra és Kamienna Góra között fekvő városka, Kupferberg – Miedzianka, és lakói történetét. Kupferberg valaha bányaváros volt, majd egy rövid ideig üdülőparadicsom, a nyaralni vágyók kedvelt pihenőhelye. Végül a várost elérte a Vörös Hadsereg, amely uránércre bukkant a közelben … Ezt a riportelbeszélést visszafojtott lélegzettel olvassuk, mint valami bestsellert, annak ellenére, hogy tudjuk, a befejezés egyáltalán nem hollywoodi.

Ewa Winnicka

 Filip Springer többszólamú elbeszélése a Jelenia Góra szomszédságában található Miedziankáról sok kérdést megválaszolatlanul hagy, ugyanakkor egy valaha létező városkának állít örök emléket. És erre a bűvészmutatványra csak a legjobb riporterek képesek.

Beata Kęczkowska, "Gazeta Wyborcza"

 Majd 40 év múltán Miedzianka feltámad poraiból. A csodatevő pedig Filip Springer, fiatal fotóriporter, aki véletlenül bukkant a városka létezéséről szóló dokumentumokra. Elhatározta, hogy megidézi annak emlékét. És mivel a semmit nem lehet fotók által megörökíteni, könyvet írt róla.

Maciej Robert, "Życie Warszawy"

 "'Memento' – ez a felirat díszítette évszázadokon át a Janowicéből Miedziankába vezető út mentén álló két kőkeresztet. Ezek közül az egyik már nem létezik, a másikat pedig áthelyezték. Filip Springer, a „Miedzianka. Az enyészet krónikája" szerzője saját mementót állít a városkának, melyet elnyelt a föld.”

Magda Piekarska, "Gazeta.pl"

 

Filip Springer (szül. 1982) — riporter, fotográfus. A legnevesebb lapokkal működik együtt. Rendszeresen publikál a lengyel „The Times”-ban, a „Politika” hetilapban, és a "The Reader’s Digest" havilapban. A „Visavis.pl” Fotó Kollektíva tagja. 2010-ben a lengyel Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériumának irodalmi ösztöndíjasa. Munkáival bemutatkozott már Poznanban, Varsóban, Łódzban, Gdyniában, Lublinban és Jelenia Górában.  A Miedzianka. Az enyészet krónikája első riportkönyve.