Európai Kulturális Kongresszus

2011. június 29. (szerda)

A lengyel EU elnökség egyik legfontosabb eseményének ígérkezik a 2011. szeptember 8-11. között Wrocławban megrendezésre kerülő Európai Kulturális Kongresszus.

 A négy napon át tartó, kilencvenezer négyzetméteren mintegy 100 interdiszciplináris programot felvonultató, 300, a világ különböző részéről érkező művészt és intellektualistát vendégül látó nagyszabású rendezvénysorozat meghívottjai között olyan nevekkel találkozhatunk, mint Zygmunt Bauman, Krzysztof Penderecki,Amos Oz, Jonny Greenwood (Radiohead), Brian Eno, Jan Fabre, Oliviero Toscani, Azra Akšamija, Mirosław Bałka, Aphex Twin, Stefan Kaegi, Wilhelm Sasnal, Lawrence Mark “Larry” Sanger, és Fatos Lubonja.

 A kongresszus Európában egyedülállóan gazdag programját az EU tagországok államfői csúcstalálkozói, vitaestek és panelbeszélgetések mellett koncertek, színházi előadások, performanszok, a design, építészet, film, vizuális művészetek körébe tartozó egyéb kulturális projektek színesítik. A négynapos wrocławi rendezvénysorozat azért is tekinthető különleges kezdeményezésnek, mert lehetőséget teremt a kultúra elméleti és gyakorlati aspektusainak összefonódására. Az idei kongresszus fő témája, az "Art for Social Change" olyan művészeti vállalkozásokkal foglalkozik, melyek tudatosságra nevelnek, és növelik a társadalmi aktivitást. A kultúra, mint a civilizáció legdinamikusabban változó-fejlődő területe, az integráció eszközeként, társadalmi energiákat szabadít fel, növeli az állampolgárok kreativitását. A kongresszus tehát azt vizsgálja, hogy milyen mértékben, módon lehet a művészet a társadalmi átalakulások előidézője. Az Európai Kongresszus tiszteletbeli bizottságát Jan Fabre koreográfus, Arvo Pärt és Krzysztof Penderecki zeneszerzők, Tadeusz Różewicz író, költő, Umberto Eco író, filozófus, Peter Sloterdijk filozófus, Andrzej Wajda rendező, Amos Oz író, Vaclav Havel író, politikus, és Alan Parker rendező alkotják.

A kongresszus nyitóakkordja Zygmunt Bauman filozófus, a Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztérium felkérésére, külön erre az alkalomra írt, Angliában és Lengyelországban is kiadásra kerülő műve, mely a jelen kor európai kultúrájának mibenlétével, lehetséges fejlődésének és jövőjének kérdéseivel foglalkozik.

 

http://www.culturecongress.eu/