Artur Żmijewski lengyel művész a Ordway Prize birtokosa

Képzőművészet

2010. február 26. (péntek)

Artur Żmijewski kapta meg a legnagyobb pénzjutalommal járó vizuális művészeti díjat, az amerikai Ordway Prize díjat.

A New York-i New Musem és a Creative Link for the Arts által meghirdetett díjat a műgyűjtő Katherine Ordway alapította. Az Ordway Prize kétévente, egy 40 és 65 év közötti művész, illetve kurátor számára kerül kiosztásra és 100.000 USD pénzjutalommal jár. Żmijewski mellett az amerikai kurátor, krtitikus Hamza Walke részesült még az elismerésben.

Artur Żmijewski 1966-ban született Varsóban. A varsói Fundacja Galeria Foksal-al dolgozik együtt. 1990-1995 között az elhíresült "Kowalnia" növendéke (a Varsói Képzőművészeti Akadémia szobrász szakán Grzegorz Kowalski osztályát becézték így), amely számos mára nemzetközileg is elismert lengyel művészt nevelt fel, többek között Katarzyna Kozyrát is. 2005-ben ő képviselte Lengyelországot a Velencei Biennálén, tavaly pedig a kortárs képzőművészeti élet egyik legfontosabb eseménye, a kasseli „documenta 12” meghívottja volt. 2006 óta a lengyel kulturális és politikai folyóirat, a Krytyka Polityczna művészeti szerkesztője.

Żmijewski ismertebb filmjei:

  • Szemet szemért (Oko za oko, 1998) - a filmben egészséges emberek "pótolják ki" végtaghiányos társaik végtagjait, ezzel egyfajta emberszerű hibridek keletkeznek. A radikális szolidaritás gondolatát e munkája kapcsán fogalmazta meg a legplasztikusabban, hasznos segédfogalmat nyújtva későbbi műveihez is.
  • Énekóra 2. (Lekcja śpiewu 2., 2003) - a filmben süketnéma fiatalok éneklik J. S. Bach kantátáit a lipcsei Szt. Tamás templomban, az eredmény egyfajta új zenei nyelvezet, hangzás. KR WP (2000) - a filmben a lengyel hadsereg díszőrségének tagjai meztelenül énekelnek és masíroznak, meztelenségük egyfajta védtelenséggel és sebezhetőséggel párosul.
  • Daloskönyvünk (Nasz śpiewnik, 2003) - a filmben Lengyelországból az 1930-as, 40-es években Izraelbe emigrált személyek, mára idős emberek felelevenítik és eléneklik gyermekkoruk, elsősorban patrióta hangvételű dalait.