Tomek Bagiński "Mozgókép" c. filmje versenyben az Oscar-díjért

2009. november 24. (kedd)

Tomek Bagiński "Mozgókép" c. filmje felkerült arra a 37 jelölés közül összeállított, 10 filmet tartalmazó listára, amelyek az idei Oscar-díjért szállnak versenybe a legjobb animációs rövidfilm kategóriájában. A Legjobb Animációs Rövidfilm kategória nyerteseit február 2-án hirdetik ki, az Akadémia többi kategóriáinak győzteseivel együtt.

A "Mozigépész"egy megható és nagyon pontosan kivitelezett 3D animáció, amely Francis, egy átlagosnak tűnő hivatalnok történetét meséli el. A történetbe ott kapcsolódunk be, amikor főhősünk éppen egy, a fényképezés történetében átütő jelentőségű szerkezet megalkotásán dolgozik. A képmezőben rögzített képek mozgásba lendülnek. A feltaláló szenvedélye, majd megszállottsága és perfekcionizmusa a világ első mozóképének feltalálását eredményezi. Az ár azonban, amit Francisnak fizetnie kellett érte, túl nagynak tűnik.

A jelölés egy újabb esély Tomek Bagiński számára az Amerikai Filmakadémia díjának megszerezésére a Legjobb Animációs Rövidfilm kategóriájában a „Katedrális” 2003-as Oscar-jelölése után. 

A kategóriában jelölt filmek

The Cat Piano, rend. Eddie White és Ari Gibson
French Roast, rend. Fabrice O. Joubert
Granny O'Grimm's Sleeping Beauty, rend. Nicky Phelan
The Kinematograph, rend. Tomek Bagiński
The Lady and the Reaper, rend. Javier Recio Gracia
Logorama, rend. Nicolas Schmerkin
A Matter of Loaf and Death, rend. Nick Park
Partly Cloudy, rend. Peter Sohn
Runaway, rend. Cordell Barker
Variete, rend. Roelof van den Bergh