Etiuda & Anima

Film

Etiuda & Anima rövidfilm-vetítések "Krakkói hétvége" Fesztivál

2007. március 31. (szombat), 22.00

Szimpla Mozi

Etiuda & Anima

Az Etiuda & Anima Krakkói Rövidfilm Fesztivál díjazott rövidfilmjeinek vetítése

Március 31. szombat 20.00
Szimpla Mozi, Kazinczy u. 14.

"Krakkói hétvége" Fesztivál

ETIUDA & ANIMA KRAKKÓI RÖVIDFILM FESZTIVÁL

A krakkói ETIUDA Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Lengyelország egyik legnagyobb és legnépszerűbb rövidfilmes rendezvénye. A fiatal filmesek alkotásait népszerűsítő nemzetközi fesztiválon, amelyet a művészeti és filmművészeti hallgatóinak és munkáinak szentelnek, minden évben több ezer érdeklődő vesz részt. A versenyre több mint 600 iskolát hívnak meg a világ összes tájáról. Az etűdök alkotói egyéni díjakért versenyeznek: az Arany, Ezüst és Bronz Dinoszauruszokért.
A fesztiválon olyan, ma már ismert alkotók is részt vettek filmjeikkel, mint például Sasa Gedeon, Daniel Suljicia, Roman Vavry, Florian Gollenberg, és sokan mások. A fesztivál 2005-től az ETIUDA & ANIMA nevet viseli, mivel a fesztivál egy részét a szervezők az animációs film műfajának szentelik.

Részletes program – a 2006. évi Etiuda & Anima Krakkói Rövidfilm Fesztivál díjazott rövidfilmjei:

Arany Dinoszaurusz díj:
„A SZOMORÚSÁG ÉRINTÉSE„ („A TOUCH OF SADNESS”)
rendező: Nicola Mills (The National Film & Television School, Nagy- Britannia) 2005, 19'17''
Egy fiatal lány a szerelmével való szakítást követően hazatér apjához, hogy szembenézhessen a ténnyel: többet érez iránta mint szabadna...

Ezüst Dinoszaurusz díj:
„CSODA” („THE MIRACLE”, „NES”)
rendező: Evgeny Ruman (Tel Aviv University, Izrael), 2006, 27'
Valér feleségének tragikus halála óta eltelt már nyolc év. A gyermekét egyedül nevelő férfi, elhatározza, hogy megmutatja fiának szülőföldjét, Oroszországot. Miközben útiköltségre gyűjt, történik valami, ami megváltoztatja életét…

Bronz Dinoszaurusz díj:
„MINDEN RENDBE JÖN“
rendező: Jakub Stożek (WRiTV Katowicei Sziléziai Egyetem, Lengyelország) 2006, 20'30''
A film néhány nevelőintézetben lakó lány életét kíséri figyelemmel, akik közelgő független életükre készülnek. A különösen nehéz és szélsőséges élethelyzetekben a rendező az emberbe vetett hitet és reményt mutatja fel.

Elismerő oklevelek:
„POR” („DUST”, „IL POLVERE“)
rendező: Caterina Carone (Włochy), 2006, 29'19'
„A gyűjtőszenvedély betegség.” Mondja a portréfilm főhőse – természetesen maga is e szenvedély rabjaként. Különös kis boltja dugig tele van mindenféle - a kidobás és a felejtés elől „megmentett” – kacattal és csecsebecsével.

„SRÁCOK” („MALCZISZKI”)
rendező: Aleksander Gabrilian (Moszkvai Filmakadémia VGIK, Oroszország), 2006, 9'55'
A film a csecsenföldi háborúba küldött orosz fiú fényképekkel illusztrált és dokumentált naplója alapján készült. Amikor a halál és elállatiasodás éretlenséggel párosul, örök időkre szóló sérüléseket okoz..

„FUTÓ PILLANTÁS” („QUICK VIEW”)
rendező: MatjaŸ Ivani¹in (Ljubljanai Színházi és Filmakdémia, Szlovénia), 2005, 23'
Három emberi sors találkozik ebben a történetben: a tízéves teniszversenyre készülő fiú, a magányosan lakásába megtérő nő, valamint a családjában dúló toleranciahiány ellen kűzdő, huszonhárom éves Ana története.

"Krakkói hétvége" Fesztivál