Lengyel filmek

Film

VÉDŐSZÍNEK Lengyel történelem a filmvásznon filmklub a Lengyel Intézetben

2007. március 6. (kedd), 19.00 — május 16. (szerda), 1.00

Lengyel Intézet, moziterem

Tények, hangulatok, emlékek - Lengyelország legújabb kori történelme a filmvásznon

filmklub a Lengyel Intézetben
minden kedden, 18 órakor
a belépés ingyenes

a filmeket magyar nyelven vetítjük

2007.02.13.
KWIATKOWSKI EZREDES (Pułkownik Kwiatkowski, 1996)
rendezte: Kazimierz Kutz
forgatókönyv: Jerzy Stefan Stawiński
fényképezte: Grzegorz Kędzierski
zene: Jan Kanty Pawluśkiewicz
gyártó: Telewizja Polska SA
szereplők: Marek Kondrat, Renata Danceiwcz, Zbigniew Zamachowski
123 perc

A megtörtént eseményeken alapuló történet 1945 végén játszódik. A főhős, aki katonaorvos, ÁVH-s ellenőrzést színlelve kiszabadítja a Honi Hadsereg egyik bebörtönzött tagját. A "sikertől" felbuzdulva tovább játssza az ÁVH-s tisztviselő szerepét és az őrült kaland során a Biztonsági Szolgálat különböző intézményeiben tett váratlan látogatásai során sorra szabadítja ki a politikai foglyokat. Sikerül megakadályoznia azt is, Hogy a Vörös Hadsereg elszállítsa a lengyel műkincseket. Mikor már érinthetetlennek érzi magát véletlenül leleplezi egy ÁVH-s ezredes.

2007.02.20.
KIHALLGATÁS (Przesłuchanie 1982, premier: 1989)
rendezte: Ryszard Bugajski
forgatókönyv: Ryszard Bugajski
fényképezte: Jacek Petrycki
zene: Agnieszka Hundziak
gyártó: Zespół Filmowy X
szereplők: Krystyna Janda, Adam Ferency, Janusz Gajos, Agnieszka Holland
111 perc

Az ötvenes évek elején járunk. Antonia Dziwisz egy színházi csoporttal járja az országot, falusi és munkás közönség előtt szerepelve. Az egyik este, a férjével történt veszekedés után az étteremben leitatja két ismeretlen. Az ÁVH börtönében ébred. A hatóság egyik színész kollegája nézve terhelő vallomást követel tőle. Elkezdődik a hosszú, reménytelen kihallgatások sora…
Filmlegenda, a hatalom által a " népi Lengyelország történetének leginkább antikommunista filmjeként" emlegetett alkotás több mint 7 évig (1989) várt bemutatásra. A forgatás után egy évvel a rendező, Ryszard Bugajski külföldre távozott. Ahogy ő maga mondta: " A filmem egy ember manifesztuma, aki szabad akar lenni az ezért fizetett ártól függetlenül".

2007.02.22. (csütörtök!)
MÁRVÁNYEMBER (Człowiek z marmuru, 1997)
rendezte: Andrzej Wajda
forgatókönyv: Aleksander Ścibor-Rylski
fényképezte: Edward Kłosiński
zene: Andrzej Korzyński
gyártó: Roman Zespół Filmowy X
szereplők: Krystyna Janda, Jerzy Radziwiłłowicz, Tadeusz Łomnicki,Bogusław Sobczuk
153 perc

A Márványember nagyon nehezen született meg. Rendkívüli feladat volt meggyőzni a hivatalnokokat arról, hogy ez az alkotás nem lesz a kommunista állam elleni vádirat. Wajda művét csökkentett terjesztésre szánták, ami csak még inkább növelte népszerűségét. A film hatalmas esemény lett és nem csak kulturális értelemben. A hivatalos média természetesen megpróbálta bagatelizálni jelentőségét. A nézők jogosan olvasták úgy Mateusz Birkut tragikus történetét, mint az emberi egyed totalitarizmussal szembeni küzdelmének metafóráját. Ma a Márványember már klasszikus alkotás és egyben legenda is.

2007.03.06.
VÉDŐSZINEK (Barwy ochronne) 1977
Reżyseria: Krzysztof Zanussi
Scenariusz: Krzysztof Zanussi
Zdjęcia: Edward Kłosiński
Muzyka: Wojciech Kilar
Producent: Studio Filmowe TOR
Obsada: Piotr Garlicki, Zbigniew Zapasiewicz, Mariusz Dmochowski
96 min.

Az "erkölcsi nyugtalanság mozijának" egyik legfontosabb filmje, amely a lengyel értelmiség konformizmusának kérdéskörét vizsgálja. A tudóstársadalom demoralizálásának arcképét megfestve, Zanussi egyidejűleg értésünkre adja azt is, hogy ez a portré felfogható úgy is mint az egész társadalom metafórája. A történet középpontjában két emberi hozzáállás konfliktusa áll. Az egyik megtestesítője Szelestowski docens, aki tudatosan vállalta a karrierista életutat, mely telis - tele van morális kompromisszumokkal. Ellenfele, az ifjú egyetemi oktató, Kruszyński, nem tud beilleszkedni környezetébe, amellyel összeköti szakmai sorsa. Idealista, időnként naív, jóindulattal teli, a docens teljes ellentéte.

2007.03.13.
MACI (Miś, 1981)
rendezte: Stanisław Bareja
forgatókönyv: Stanisław Bareja, Stanisław Tym
fényképezte: Zdzisław Kaczmarek
zene: Jerzy Derfel
gyártó: Studio Filmowe Perspektywa
szereplők: Stanisław Tym, Krzysztof Kowalewski, Bronisław Pawlik, Zofia Czerwińska
111 perc

Kultuszfilm, amely a legújabb kori lengyel történelem sorsdöntő pillanatában keletkezett, amikor hirtelen kiderült, hogy majdnem mindenen lehet nevetni. Amikor ugyan megbukott minden fontos, korábbi tabu, mégis változatlanul groteszk maradt a minket körülvevő világ.
A film szerzői kigondoltak hát egy bonyolult történetet Maciról, aki állhatatosan küzd exfeleségével egy külföldön lekötött nagy pénzért, de a történetke leginkább a 70-80-as években mindennaposnak számító nonszenszek tömegéről ad tudósítást. Kifigurázzák tehát a rendőröket, a táncdalénekeseket, a szórakoztató műsorokat, parodizálják a groteszk hivatalnoki rituálékat vagy a tömegétkeztetés helyszíneit.

2007.03.20.
VASEMBER (Człowiek z żelaza 1981)
rendezte: Andrzej Wajda
forgatókönyv: Aleksander Ścibor-Rylski
fényképezte: Edward Kłosiński
zene: Andrzej Korzyński
gyártó: Roman Zespół Filmowy X
szereplők: Krystyna Janda, Jerzy Radziwiłłowicz, Marian Opania, Bogusław Linda
147 perc

Az 1980-as augusztusi események ideje alatt Aleksander Ścibor-Rylski a film forgatókönyvírója külföldön tartózkodott. Hat nap alatt, dokumentumok, szemtanuk elbeszélése és magnófelvételek alapján írta meg a Vasember forgatókönyvét. A film címét magyarázva az alábbiakat mondta: "Birkut megérkezett faluról a nowa hutai építkezésre: kemény volt és az is maradt. Növekszik benne a tudatosság, de mint jellem szilárd marad elejétől végéig. A fia először úgy viselkedik, ahogy az egy fiatalemberhez illik, elég bizalmatlan, zárkózott. Olyan mint egy vasdarab, amit össze kell még kovácsolni. Az élet ezt véghez is viszi - apja halála, az 1976-os év, a szabad szakszervezetekben végzett munka és végül maga a sztrájk."

2007.03.27.
HALÁL, MINT EGY FALAT KENYÉR (Śmierć, jak kromka chleba, 1994)
rendezte: Kazimierz Kutz
forgatókönyv: Kazimierz Kutz
fényképezte: Wiesław Zdort
zene: Wojciech Kilar
gyártó: Studio Filmowe TOR, telewizja Polska
szereplők: Janusz Gajos, Jerzy Trela, Jerzy Radziwiłłowicz, Jan Peszek
116 perc

A Wujek bánya pacifikálásának filmes adaptációja - a háborús állapot leginkább tragikus epizódja. Kazimierz Kutz filmje sajátos tisztelgés a bányászok bátorsága és állhatatossága előtt, akik nem féltek életüket áldozni Augusztus ideáljaiért. Katowice, 1981 december 12-ről 13-ra virradó éjszaka, a háborús állapot bevezetésének pillanata. December 14-én kitör a sztrájk a bányában. A munkások követelik a háborús állapot eltörlését valamint a Szolidaritás Szabad Szakszervezet vezetőjének kiszabadítását. A hatalommal történő tárgyalások kudarccal végződnek. A hadsereg, a ZOMO és a rendőrség a bánya megtámadására készül.

2007.04.17.
UTCAI JÁTÉKOK (Gry uliczne, 1996)
reżyseria: Krzysztof Krauze
scenariusz: Krzysztof Krauze, Jerzy Morawski
zdjęcia: Łukasz Kośmicki
muzyka: Maciej Zieliński
producent: TVP SA
obsada: Redbad Klijnstra, Robert Gonera, Grażyna Wolszczak, Andrzej Precigs
100 min.

Film a political fiction műfajából. Rosa újságíró és Witek a barátja egy kereskedelmi televíziónál dolgoznak, ahol kemény, oknyomozó riportokat csinálnak. Eljut hozzájuk egy videokazetta, amelynek alapján valaki egy ismert politikust vádol azzal, hogy titkosügynök volt és részt vett egyetemi barátja, Stanislaw Pyjas, ellenzéki aktivista meggyilkolásában (valós történet). Rosa és Witek elkezdenek nyomozni az ügyben, ami egyáltalán nem olyan egyszerű dolog még egy demokratizálódó országban sem.

2007.04.24.
MENEKÜLÉS A SZABADSÁG MOZIBÓL (Ucieczka z kina Wolność, 1990)
rendezte: Wojciech Marczewski
forgatókönyv: Wojciech Marczewski
fényképezte: Krzysztof Ptak
zene: Zygmunt Konieczny
gyártó: Studio Filmowe TOR
szereplők: Janusz Gajos, Zbigniew Zamachowski, Teresa Marczewska, Władysław Kowalski
87 perc

A film főhőse cenzor Lengyelország egy vidéki városában, valamikor a nyolcvanas években. Irodalmi ambícióit feladva egész életét filmek megkurtításával töltötte – mára cinikus, fáradt és beteg hivatalnokká vált. Mindenbe beletörődve végzi munkáját, amikor váratlan és megmagyarázhatatlan dolog történik. A város Szabadság elnevezésű mozijában a vásznon látható szereplők sztrájkba lépnek, s vitatkozni kezdenek egymással és a nézőkkel. Felbolydult a járási pártbizottság, riadóztatják a Biztonsági Szolgálat helyi részlegét, s az elvtársak a cenzort bízzák meg a probléma „kezelésével”. Az „anyag lázadása” azonban csak a kezdet: a mozi előtt tüntetők gyülekeznek, a városban pedig az emberek hol itt, hol ott Mozart Requiemjét kezdik énekelni...

2007.05.08.
FIATAL FARKASOK (Młode wilki, 1996)
rendezte: Jarosław Żamojda
forgatókönyv: Jarosław Żamojda, Jacek Dąbała
fényképezte: Andrzej J. Jaroszewicz
zene: Robert Janson
gyártó: Telewizja Polska SA
szereplők: Michelle Cleo Godsey, Piotr Szwedes, Jan Nowicki, Paweł Deląg, Grażyna Błęcka-Kolska
95 perc

Fiatal emberek (akik maffiózok babérjaira törnek) megismerik a kaland ízét, a pénz értékét, a gyors kereset lehetőségét. Egyidejűleg drágán megfizetik az ilyen életmód árát. Nem tudnak olyan egyszerűen kiugrani az "üzletből", ezért elhatározzák, hogy még egy utolsó bulit csinálnak, további életükre gondolva. Csatlakozik a bandához Prymus, az egyik városi gimnázium strébere. Az ő segítségével véghezvihetőnek tűnik a nagy rablás terve.

2007.05.15.
VÁR RÁD A VILÁG (Czeka na nas świat, 2006)
Rendezte: Robert Krzempek
Forgatókönyv: Robert Krzempek
Fényképezte: Adam Nocoń
Zene: Czarna Dziura – Tomasz Jarczyk, Przemysław Witkowicz
Gyártó: WFDiF
Szereplők: Sebastian Pawlak, Jadwiga Lesiak, Bartosz Żukowwski, Cezary Żak, Jerzy Trela
91 perc

Fazi, 30 éves agglegény, egyedül lakik lakótelepen, egy sziléziai város peremén. Évek óta az édesanyja nyugdíjából él. A férfi tragédjája akkor kezdődik, amikor egy nap a postás megszökik a nyugdíjasok pénzével az anyja pedig elutazik néhány hétre szanotoriumba. Fazi 2 zlotyval a zsebében megpróbálja önállóan élni....

A filmeket magyar nyelven vetítjük, keddenként 18.00 órakor.

Belépés díjtalan.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.