XII. LENGYEL FILMSZEMLE

Film

XII. LENGYEL FILMSZEMLE 2006. május 6-10. Művész Mozi, Budapest

2006. május 6. (szombat), 23.00 — május 11. (csütörtök), 1.00

Művész Mozi, Budapest

A XII. LENGYEL FILMSZEMLE PROGRAMJA
2006. május 6-10.
Művész Mozi, Budapest

A budapesti Lengyel Intézet a Budapest Filmmel közösen immáron 12. alkalommal rendezi meg a Lengyel Filmszemlét. A 2006. május 6-tól 10-ig tartó rendezvénynek a Művész mozi ad otthont.

A fesztiválon öt új alkotás kerül bemutatásra a legújabb lengyel filmtermésből, valamint hat ritkaság: a híres lengyel rendezők - Andrzej Wajda, Krzysztof Zanussi, Krzysztof Kieślowski, Jerzy Skolimowski, Piotr Szulkin, Roman Polański - etűdjei. Az Így kezdtek igazán érdekes lehet, negyven- néhány esetben pedig ötven év távlatából.

A Filmszemle nyitófilmje: Krzysztof Zanussi Persona non grata című lélektani drámája, melynek bemutatójára a film rendezője - egy újabb olaszországi forgatás előtt - Budapestre látogat.

A programban szerepel még többek között Robert Gliński (a nagy sikerű "Szia Tereska" rendezője) által rendezett Békaszó (Wróżby kumaka) című film, amely Günter Grass regénye alapján készült és a lengyel, német és litván történelemben oly gyakori nemzetiségi kérdésről szól.

Láthatjuk még a Patryk Vega Pitbull filmjét, amely egy elég szokatlan felfogású krimi, amelyben nem a bűnügy és a bűnözők a fő probléma, hanem inkább a rendőrök.

A Szemlén bemutatjuk a Bluesra ítélve (Skazany na bluesa) zenés alkotást, amely a 80-as évektől nagyon népszerű lengyel Dżem nevű együttes frontemberéről, Ryszard Riedelről – ahogy nevezték a lengyel Jim Morrisonról – szól. A film a halálos zsákutcába került karizmatikus művész portréja.

Nem maradhat ki a fesztivál filmjei közül egy könnyű vígjáték: a Szerelmes angyal (Zakochany anioł), amely a Magyarországon is ismert Egy angyal Krakkóban című filmnek a folytatása. Ebben a részben a földi élet örömei nagy gondot jelentenek Giordano angyalnak, aki rájön, hogy neki egy társ kell.
 

PERSONA NON GRATA
(az est vendége: Krzysztof Zanussi)
2006. május 6. 21.00
PITBULL 2006. május 7. 21.00

ÍGY KEZDTEK… a híres lengyel rendezők filmetűdjei 2006. május 8. 19.00
BLUESRA
ÍTÉLVE
(Skazany na bluesa)
2006. május 8. 20.30
BÉKASZÓ (Wróżby kumaka) 2006.
május 9. 20.30
SZERELMES ANGYAL (Zakochany anioł) 2006. május 10. 20.30
A filmeket magyar szinkrontolmácsolással vetítjük.