Organ Jazz Review Budapest 2019

Zene

Első alkalommal kerül megrendezésre az „Organ Jazz Review Budapest 2019” az InArt Alapítvány szervezésében.

2019. november 7. (csütörtök), 19.00

Budapest Jazz Club

Budapest, Hollán Ernő u. 7, 1136

Budapesten viszonylag ritkán látható-hallható, magyar, lengyel és olasz művészek közreműködésével a Hammond orgona körül forog minden ezen az estén: festészeti kiállításon megjelenítve majd Hammond-centrikus zenekarok koncertjein megszólaltatva, vizuális és akusztikai prezentáción keresztül ismerkedhetünk a hangszerrel és előadóival. Nem túl gyakori, hogy egy festészeti kiállítást rendezzenek meg Budapest legjelentősebb jazz klubjában, ugyanakkor a szervezők kísérletezni szeretnének a különböző művészeti ágak egy tető alá terelésével; kezdeményezésüket egyaránt dedikálva a Hammond orgonának és azoknak a művészeknek, akiknek munkássága elválaszthatatlanul egybeforrt a Hammond-dal.

Az eseménysorozat este hétkor, az olasz festő, Pietro Turco munkáit bemutató kiállítással kezdődik. A Mail Art irányzatának képviselője, aki nem mellesleg szenvedéllyel festi meg a Hammond orgonát karrierje során különböző művészi eszközökkel, többnyire elsősorban a hagyományos festészetet kombinálva digitális effektekkel. A másik kiállító a budapesti Vas Bence, Hammond orgonista, zenekarvezető, zeneszerző, aki történetesen festő is. Vizuális munkáiban inkább közvetve, utalásokon keresztül jelenik meg a zeneiség: időbeliségen, narráción vagy repetíción keresztül. Az est folyamán fellép saját zenekarával, az Organism trióval is.

A kiállítás-megnyitót követően két különleges csapat, a lengyel Gary Hammond Quartet és a magyar Organism trio koncertjét hallgathatjuk meg. Az utóbbi formáció ráadásul Kajetan Galas-szal, az egyik legjelentősebb lengyel Hammond orgonistával egészül ki erre az estére.

A Gary Hammond Quartet saját értelmezésében játszik acid jazz-t és funk-ot, mely irányzatok párosításában nem titkoltan a Medeski Martin & Wood formáció jelentett inspirációt számukra.
Az Organism egy Hammond orgona trió Budapestről. Elsősorban saját, különleges kompozícióikat adják elő a jazz, progresszív rock és a kortárszene stíluselemein keresztül újabb kifejezésmódok után kutatva. Európa számos jazz klubjában felléptek (Varsó, Krakkó, Stuttgart, Berlin, Prága, Brno). A Budapest Jazz Club színpadán legutóbb az amerikai Brian Charette orgonista volt a vendégük.
Kajetan Galas, Lengyelország kiemelkedő Hammond orgonistája az Organism trió vendégeként lép színpadra. Az Organ Spot nevű formáció vezetője és többek között a Yarosh Organ Trio és a Małgorzata Zuber Quartet tagja. Számos elismert művésszel játszott együtt pályája során, többek között Nigel Kennedy, Peter Bernstein, Mike Stern és Henryk Miśkiewicz produkcióit támogatta játékával.

Az „Organ Jazz Review Budapest 2019” az InArt Alapítvány szervezésében, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége támogatásával valósul meg. Az esemény kiemelt támogatója továbbá a Wacław Felczak Alapítvány. Együttműködő partnereink a budapesti Lengyel Intézet, a Hammond Polska és a "Muzeum Laurensa Hammonda w Kielcach".

Organ Jazz Review Budapest 2019
2019. November 7. 19:00, Budapest Jazz Club

Tervezett programok:

19:00 – 19:30 Kiállításmegnyitó
20:00 – 20:50 Gary Hammond Quartet
21:00 – 22:00 Organism trio + Kajetan Galas

Jegyek kaphatók 2500 Ft-os áron a következő linken keresztül:
https://www.jegymester.hu/hun/Event/8191684/Organ-Jazz-Review-Budapest-2019

és természetesen előadás előtt a helyszínen, a Budapest Jazz Club pénztárában
(1136 Budapest, Hollán Ernő u. 7.)

A kiállítás megtekintése díjtalan