A varsói felkelés 75. évfordulója

varsói felkelés

2019. augusztus 1. (csütörtök)

2019. augusztus 1-én, csütörtökön emlékezünk meg a varsói felkelés kirobbanásának 75. évfordulójára. Minden évben ezen a napon, 17 órakor megszólalnak Varsó utcáin a szirénák. A város megáll. Varsó lakói egy perc csenddel emlékeznek meg a felkelés áldozatairól és túlélőiről.

A varsói felkelés 75. évfordulója

Lengyelországban minden évben számos helyszínen sor kerül a megemlékezésekre, de a legkülönlegesebb módon a főváros emlékezik meg a felkelés kirobbanásáról.  A felkelés kezdetét jelentő „W”-órában, azaz 17 órakor egy percre felzúgnak a légoltalmi szirénák.

A tömegközlekedés, az autók, Varsó lakossága megáll, hogy adózzanak a város felkelői és elesett áldozatai emléke előtt.

A varsói felkelés 1944. augusztus 1-jén robbant ki és 63 napig tartott, 1944. október 3-ig. A II. világháború történetének legnagyobb felkelése volt. A Honi Hadsereg közel 50 ezer felkelője szállt harcba a lengyel fővárost 1939 óta megszállva tartó németek ellen. 

A Visztula túlpartján állomásozó szovjet Vörös Hadsereg egységei tétlenül szemlélték a felkelők német nácik elleni egyenlőtlen küzdelemét, amely a Honi Hadsereg 16.000 felkelőjének és a város további 150.000 polgári lakosának életét követelte.

Ennek eredményeként megsemmisült a Visztula bal partján, azaz a városközpont oldalán lévő épületek mintegy 25 százaléka, a felkelés leverésétől 1945. január 16-ig pedig a németek a lakóépületek több, mint 70 százalékát és a történelmi épületek 90 százalékát tüntették el a Föld színéről.

Fotógaléria a Varsói Felkelés Múzeumából

A Lengyel Köztársaság Külügyminisztériumának Sajtószóvivői Irodája