25. Lengyel Filmtavasz

Film

Negyedszázados lett a Lengyel Filmtavasz!

2019. május 9. (csütörtök) — május 15. (szerda)

Budapest-Szeged-Debrecen

A Lengyel Filmtavasz (néhány évig Lengyel Filmszemle) a Lengyel Intézet legrégebbi rendszeresen  ismétlődő projektje, amely 1993 óta kerül megrendezésre a Budapest Film Zrt. segítségével. Egyben a lengyel nemzeti filmgyártás legrégebbi magyarországi szemléje is. 25 év alatt összesen több mint 200 filmet mutattunk be és majdnem 80 film alkotóját láttuk vendégül. Nemcsak Budapesten voltunk jelen, de Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Miskolcon, Győrben és Szombathelyen is. A legújabb játékfilmek mellett bemutattuk a lengyel filmgyártás klasszikusait is, valamint izgalmas kísérőrendezvényeket is szerveztünk, többek között levetítettük nagy lengyel rendezők egyetemi filmetűdjeit, animációs filmeket világhírű lengyel jazz-muzsikusok filmzenéivel, lengyel és magyar rövidfilmeket. A Lengyel Filmtavasz Magyarországon elsőként mutatott be élőzenei kísérettel vetített némafilmeket valamint az első Lengyelországban 3D technikával forgatott lengyel filmet. Számos alkotót láttunk vendégül: rendezőket, színészeket, operatőröket, hangmérnököket, forgatókönyv írókat, filmzeneszerzőket, producereket, filmkritikusokat és másokat. A nagy mesterek – Andrzej Wajda, Krzysztof Zanussi vagy Krzysztof Kieślowski – legújabb műveinek bemutatásán túl helyet adtunk az olyan alkotónak is, mint Krzysztof Krauze, Jan Jakub Kolski, Wojtek Smarzewski és Małgorzata Szumowska, akik évekkel később az új klasszikusokká váltak. Filmpremierjeink nem egyszer nyitottak utat a lengyel filmeknek a magyar mozi és televíziós filmforgalmazásban. Különféle társrendezvények keretében párbeszédet kezdeményeztünk a lengyel és magyar filmgyártás helyzetéről, összehoztuk a fiatal producereket, filmes alkotókat.
Néhány éve, a Metropolitan Egyetemmel folytatott szoros együttműködésnek köszönhetően a fiatal magyar grafikusoknak is lehetőségük nyílt bemutatni saját interpretációikat a lengyel filmek kapcsán. Ennek nyomán sok izgalmas plakát született.

A Lengyel Filmtavasz grafikai arculatáért a kezdetektől Krzysztof Ducki, a Budapesten élő ismert lengyel művész felel. Érdemes megemlíteni azokat a kiváló tolmácsokat, akiknek hála a lengyel filmek szövege érthetővé vált a magyar közönség számára is: Fóti Judit, Kálmán Judit, Troján Tünde, Pászt Patrícia és Asztalos András. Olyan ismert újságírók, filmkritikusok működtek velünk együtt, mint Andrzej Werner, Łukasz Maciejewski, Báron György, Pörös Géza és Lukácsy György.

Mindenkinek nagyon szépen köszönjük!

Lengyel Intézet

Partnereink:

Pörös Géza ajánlója
Szíjártó Imre ajánlója

 

________________________________________

 

25. Lengyel Filmtavasz programja

Budapest - Művész Mozi

MÁJUS 9. (csütörtök)   18:30 A 303-AS REPÜLŐSZÁZAD. IGAZ TÖRTÉNET
MÁJUS 9. (csütörtök)   20:30 KALITKÁK + ÁRTATLAN VARÁZSLÓK
MÁJUS 10. (péntek)     19:00 ÉTER belépés meghívóval
Az est díszvendége: Krzysztof Zanussi, filmrendező
MÁJUS 11. (szombat)   18:00 A FŐLAKÁJ
MÁJUS 11. (szombat)   20:30 HIDEGHÁBORÚ
MÁJUS 12. (vasárnap)  19:00 KÉT EMBER SZEKRÉNNYEL + KÉS A VÍZBEN
Az est díszvendége: Zygmunt Malanowicz, színész
MÁJUS 13. (hétfő)       19:00 KUTYA-MACSKA BARÁTSÁG
Az est díszvendége: Olgierd Łukaszewicz, színész
MÁJUS 14. (kedd)       18:30 MÉG EGY NAP ÉLET
MÁJUS 14. (kedd)       20:30 FONOTT KOSÁR + VISZLÁT, HOLNAPIG
MÁJUS 15. (szerda)     19:00 MEGKEGYELMEZÉS
Az est díszvendége: Grażyna Błęcka-Kolska, színésznő

 A Metropolitan Egyetem diákjainak plakátkiállítása a Művész moziban. 

A filmeket lengyel nyelven, magyar felirattal vetítjük

(kivétel a 303 repülőszázad és Még egy nap élet c. filmek)

Belépő kedvezményes áron kapható: 1.000,- Ft

 

CSALÁDI PROGRAM CSAK LENGYELÜL!  A LENGYEL INTÉZETBEN

MÁJUS 11. (szombat)  15:00 KALANDOROK TÁRSASÁGA / KLUB WŁÓCZYKIJÓW
MÁJUS 12. (vasárnap)  15:00 A KALANDOK URALKÓDÓI. INNEN OBLIVIO-HOZ / WŁADCY PRZYGÓD. STĄD DO OBLIVIO

________________________________________

 

MÁJUS 9. (csütörtök)  18:30 A 303-AS REPÜLŐSZÁZAD. IGAZ TÖRTÉNET

DYWIZJON 303.HISTORIA PRAWDZIWA     angol, lengyel nyelv / magyar felirat
A 303-AS REPÜLŐSZÁZAD. IGAZ TÖRTÉNET
2018, 95

Rendezte: Denis Delič
Gyártó:  Film Media SA
Szereplők: Piotr Adamczyk, Maciej Zakościelny, Jan Wieczorkowski, John Kay Steel

A film azoknak a lengyel pilótáknak állít emléket, akik a második világháború alatt bravúros légicsatákat vívtak a Nagy-Britanniát támadó német légierővel, megakadályozva ezzel a német hadsereg angliai partraszállását. A címbeli 303-as hadosztály legendás lengyel vadászrepülő-egység volt, melynek tagjai híresek lettek bátorságukról és hősiességükről.   

 

KLATKI / KALITKÁK
1966, 7 perc
Rendezte: Mirosław Kijowicz

A film témája az egyén rendszerhez való viszonya. A Kalitkák a legnagyobb elismeréseket az áldozat (fogoly) és a hóhér (börtönőr) közötti viszony ábrázolásáért kapta.

 

 

 

ÁRTATLAN VARÁZSLÓK / NIEWINNI CZARODZIEJE
1960, 83

Rendezte: Andrzej Wajda
Szereplők: Tadeusz Łomnicki, Zbigniew Cybulski, Roman Polański, Krzysztof Komeda

Fiú és lány. Előbbi gyorsan él: orvos is, és jazz-zenész is, kedveli a drága cigit és egy modern magnó boldog tulajdonosa. Utóbbi inkább okosan: céltudatos, művelt és intelligens. A fiú fennhangon hirdeti magáról, hogy neki bizony nincsenek érzelmei, a lány pedig különös játékba kezd, hogy leleplezze a fiú pózait. A cinikus játéknak váratlan vége lesz.

 

 

ETER / ÉTER
2018, 117

Rendezte: Krzysztof Zanussi
Gyártó: Studio Filmowe TOR / Koprodukció: Laokoon Cinema
Szereplők: Jacek Poniedziałek, Andrzej Chyra, László Zsolt, Ostap Vakuliuk

Az est díszvendége: Krzysztof Zanussi
A film lélektani dráma, amely a Faust-mítoszt dolgozza fel. A huszadik század elején játszódik Galíciában, ahol egy katonai orvos az éterrel kísérletezik, hogy segítségével hatalmat szerezzen az emberek fölött, megfosztva őket szabad akaratuktól. Ennek azonban igen magas ára van…

 

KAMERDYNER / A FŐLAKÁJ
2018, 141

Rendezte: Filip Bajon
Gyártó: Filmicon Dom Filmowy
Szereplők: Janusz Gajos, Anna Radwan, Sebastian Fabijański, Adam Woronowicz
1900-1945 között játszódó családi saga, melynek fő motívuma Mateusz, a kasub fiú és Marita, a porosz arisztokratalány szerelme. A történet az egykori lengyel-német határvidéken élő három nemzedék bonyolult sorsát mutatja be. A Pomeránia kasub etnikumú lakosságának egy része lengyelnek vallotta magát, miközben egy másik része a német államhoz kötődött, és 1939 őszén részt vett a lengyel szomszédok tömegirtásában.

 

HIDEGHÁBORÚ / ZIMNA WOJNA
2018, 84

Rendezte: Paweł Pawlikowski
Gyártó:  Opus Film
Szereplők: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza
Forgalmozó: Mozinet

Paweł Pawlikowski alkotása egy évtizedeken és országokon átívelő, „se veled, se nélküled” szerelmi történet. A filmben két lengyel zenész kapcsolata bontakozik ki előttünk, akiket egy idő után elválaszt az élet. A férfi disszidál. A nő a kommunista rendszerben igyekszik érvényesülni. Európa különböző pontjain keresztezik egymás útját, hiába telnek az évek, a köztük lévő vonzalom úgy tűnik, hogy erősebb az őket körülvevő világnál.

Két ember szekrénnyel (Dwaj ludzie z szafą)
1958, 15 perc
Rendezte: Roman Polański
Egy szürreális filmetűd: a tengerből előbukkan két férfi egy nagyméretű szekrénnyel, amelyet aztán magukkal cipelnek a város utcáin, mindenféle abszurd helyzetbe kerülve. 

 

 

 

 

KÉS A VÍZBEN / Nóż w wodzie
1962, 101
Rendezte: Roman Polański
Szereplők: Leon Niemczyk, Jolanta Umecka, Zygmunt Malanowicz

Az est díszvendége: Zygmunt Malanowicz

Felkavaró tanulmány a félelemről, a megaláztatásról, a szexualitásról és az agresszióról. Roman Polański szélesvásznú bemutatkozása kihívta maga ellen az akkori hatalom dühét. Azt jósolták, hogy a film nem lesz képes külföldön sikert aratni. Ennek ellenére az első Oscar-díjra jelölt lengyel film volt. A versenyben alulmaradt, de nem akármilyen film ellenében, a díjat Fellini Nyolc és fél című alkotása kapta.

 

JAK PIES Z KOTEM / KUTYA-MACSKA BARÁTSÁG
2018, 100

Rendezte: Janusz Kondratiuk
Gyártó:  Akson Studio
Szereplők: Olgierd Łukaszewicz, Robert Więckiewicz, Aleksandra Konieczna, Bożena Stachura

Az est díszvendége: Olgierd Łukaszewicz
Janusz Kondratiuk filmje a családi viszonyok édes-keserű képe, amelynek egy igaz történet az alapja. Egy nem hétköznapi család (mindkét testvér híres filmrendező volt) ironikus humorral fűszerezett ábrázolása, konfliktusaival és harcaival, amely viszont megható pillanatoktól és igazi közelségtől sem mentes. 

 

 

MÉG EGY NAP ÉLET / JESZCZE DZIEN ŻYCIA

2018, 85 / angol, portugal nyelv / magyar felirat

Rendezte: Raul de la Fuente, Damian Nenow
Gyártó:  Platige Image, Kanaki Films, Puppetworks
lengyel-spanyol-német-belga-magyar életrajzi film, animációs film
forgalmozó: Vertigo

Ez a film, amely az animációs technikát ötvözi dokumentarista jelenetekkel tavaly a legjobb európai animációs játékfilmnek járó díjban részesült. A történet Ryszard Kapuściński azonos című könyvén alapul, aki 1975-ben Angolába utazott haditudósítóként, hogy riportokat készítsen a véres polgárháborúval sújtott országról. Hamarosan nemcsak szemtanúja, hanem aktív résztvevője is lett az eseményeknek, amelyekről a film szubjektív képet ad. 

 https://port.hu/adatlap/film/mozi/meg-egy-nap-elet-another-day-of-life/movie-207292

WIKLINOWY KOSZ / FONOTT KOSÁR
1967, 8 perc
Rendezte: Mirosław Kijowicz

Mese a hatalom birtoklásáról és a destrukcióról. Furcsa történet egy emberről, aki kosarában  játékbabák részeit cipeli, amelyekből apró tehetetlen lényeket teremt, s életet lehelve beléjük próbálja őket járásra tanítani.

VISZLÁT, HOLNAPIG / DO WIDZENIA, DO JUTRA
1960, 80

Rendezte: Janusz Morgenstern
Szereplők: Zbigniew Cybulski, Teresa Tuszyńska, Grażyna Muszyńska, Roman Polański

A forgatókönyv alapjául Zbigniew Cybulski, a legendás színész életrajzának részletei szolgáltak. A film egy lengyel egyetemista és egy francia diplomata gyönyörű lánya szerelmi történetét meséli el. A fiú alakja Cybulski művészi romantikusságát mintázza meg, akinek életmottója „az álmodozás, a cselekvés motorja”.

 

UŁASKAWIENIE / MEGKEGYELMEZÉS
2018, 100

Rendezte: Jan Jakub Kolski
Gyártó:  Wytwórnia Doświadczalna
Szereplők: Grażyna Błęcka-Kolska, Jan Jankowski, Michał Kaleta, Krzysztof Globisz

Az est díszvendége: Grażyna Błęcka-Kolska

Az egyik legszebb film az anyai szeretetről. A történet a II. világháború utáni Lengyelországban játszódik. A kommunista terrorapparátus meggyilkolja Wacławot, a Honi Hadsereg katonáját. A gyászoló szülők 500 km-t utaznak fiuk holttestével, hogy méltó nyughelyet találjanak számára. Az eseményeket unokájuk, a 17-éves Jan szemszögéből mutatja be a rendező. 

 

CSALÁDI MOZIZÁS a Lengyel Intézetben                                          
csak lengyelül! 

 

KALANDOROK TÁRSASÁGA / KLUB WŁÓCZYKIJOW
2015, 94
Rendezte: Tomasz Szafrański
Gyártó:  Domino Film
Szereplők:Bogdan Kalus, Franciszek Dziduch, Tomasz Karolak, Wojciech Mecwaldowski

Kornel Kiwajło, ahogy a legtöbb mai tizenhárom éves fiatal, órákat tölt a számítógép képernyője előtt. Azonban a hirtelen megjelenő bolondos nagybácsi, a kincskereső Dionizy felkavarja a fiú rendezett életét és egy igazi szünidei kalandba rántja magával. Kiderül, hogy a valóság is lehet szuper!

 

WŁADCY PRZYGÓD. STAD DO OBLIVIO / A kalandok uralkódói. Innen Oblivio-hoz
2019, 101

Rendezte:Tomasz Szafrański
Gyártó:  Dogoda Media
Szereplők: Kamila Bujalska, Alicja Dąbrowska, Andrzej Grabowski, Janusz Andrzejewski

Egy véletlen találkozás, egy emberrablási kísérlet, őrült repülés a saját készítésű repülő masinán és menekülés az obliviói Fejvadászok elől – mindez úgy hangzik, mint egy átlagos tini átlagos napja? Franek és Izka – a film főhősei – felfedezik, hogy nem kell szuperhősnek lenniük, hogy egy szuperkalandot éljenek át.

Sajtószoba