Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja 2019

Irodalom

Idén az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának lengyel vendége Martyna Bunda lesz Nieczułość (Ridegség) című regényével.

2019. április 27. (szombat), 10.00

Millenáris B, Lázár Ervin terem

1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20.

fotó: Leszek Zych

Martyna Bunda – 18 éves korától újságíró-riporter; mint kiderült, ez élete legfontosabb iskolája. Otthonok százaiba látogatott így el - a lengyelek szeretik, ha a vendég lehúzza a cipőt -, és órákig beszélgetett emberekkel, akik gyakran különös, végletes helyzetekről számoltak be. 2012 – 2018 között a „Polityka” hetilap belföld rovatának vezetője. A szerkesztői munka az újságírás végét jelentette, de teret nyitott annak, hogy idejét a könyvírásnak szentelhesse. 

Zeneiskolát végzett, beváltatlan gitártehetség. Két lány édesanyja. Szociálpolitikát végzett a Varsói Egyetemen. Nőnapon született, - az ENSZ szerint -a Nők Nemzetközi Évében, nyolc perccel nyolc előtt. Kasubföldön nevelkedett. Első, Ridegség címmel megjelent regénye 2018-ban Gryfia-díjat kapott, emellett jelölték a rangos Nike-, valamint próza kategóriában Gdynia város irodalmi díjára is. Riportjaiért kétszer jelölték Grand Pressre.

 

Regény a történelemről – és a nőkről, akik egyedüliként képesek vele szembeszállni

Bravúros irodalmi bemutatkozás, mely egyszerre hódolat a női szolidaritásnak is

Dziewcza Góra – Szűzhegy. Aprócska, kasubföldi falu. Itt neveli a tragikusan elhunyt férje biztosításából épített házban három lányát Rozela. Gerta, a legidősebb, az anyjára emlékeztet: becsületes lány, már-már túlzásba vitt felelősségérzettel. A középső, Truda, épp nővére ellentétje: tudja, hogyan kell élni, és könnyen magával ragadják a vágyai. A legkisebb, Ilda, sokat gondol viszont a halálra, és szenvedélyesen provokálja a körülötte élőket.

Az éveken átívelő, sok hangon megszólaltatott elbeszélésből kirajzolódik történetük – előbb a háborús tragédiák, majd az új hatalom kiépülésének évei. A túlélés érdekében mindannyiuknak meg kell tanulnia elrejteni az érzéseit. A ridegség lesz a pajzsuk a sorscsapásokkal és a rossz nyelvekkel szemben; ami másokat megtörne, Rozelát és lányait nem térítheti le az útjáról. Látszólagos ridegségük ellenére szorosan kötődnek egymáshoz, és mágnesként vonzza őket szűzhegyi családi otthon. Nem számít, milyen messzire merészkednek a nagyvilágba: mindig visszatérnek rideg-meleg biztonságához, szeretetéhez és meghittségéhez.

Martyna Bunda magával ragadó családtörténetének hangulata, szövevényes szerkezete és remekül megrajzolt portréi mindannyiunkat elvarázsolnak. A Ridegség a lengyel nők, az elmúlt évtizedek Lengyelországának regénye. Bunda fontos kérdéseket szegez nekünk, újra és újra sebeket szakítva fel – mindezt azonban nem azért teszi, hogy provokáljon, hanem hogy kinyilvánítsa a női szolidaritás, anyáink, nagyanyáink, és a bennük rejlő hatalmas erő iránti hódolatát.