Irodalom éjszakája Budapesten és Debrecenben

Irodalom

Idén 23 színész 23 különböző érdekes vagy különc helyszínen 22 ország irodalmából olvas fel az ingyenes rendezvényen. Az Yunus Emre Intézetben Olasz Renátó olvas fel Łukasz Orbitowski Egy másik lélek című regényéből.

2019. március 28. (csütörtök), 19.00 — március 28. (csütörtök), 23.00

Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ

Budapest, Andrássy út 62, 1062

Az idei Irodalom Éjszakája az EUNIC Hungary és a Radnóti Színház szervezésében, a Cseh Centrum irányításával és Budapest Főváros támogatásával valósul meg március 28-án, csütörtökön. Idén 23 színész 23 különböző érdekes vagy különc helyszínen 22 ország irodalmából olvas fel az ingyenes rendezvényen. 

A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika idén a családi fészek. Szilágyi Bálint rendező, aki elolvasta az összes regényt és novellát, úgy összegezte a szövegeket, hogy friss az idei anyag, hiszen javarészt pályájuk elején lévő írók műveit ismerheti meg a közönség, olyanok is akadnak közöttük, amelyek még magyar fordításban nem olvashatók. A témafelvetés miatt sok önéletrajzi ihletésű írás érkezett, amitől bensőséges lesz ez az este. Szerinte minden családi történet értékes és méltó arra, hogy elmesélhessék.

A program az elmúlt évben a VI. kerület központi területén zajlott nagy sikerrel, idén pedig a Nagykörút és a Hősök tere közötti részen kerül megrendezésre. Olyan helyszínek kerültek most is kiválasztásra, amelyekben nem szoktak befogadni felolvasásokat és színházi eseményeket, mint például egy imaterem, egy műteremház, egy nagyköveti rezidencia vagy éppen egy turkáló, ami különleges hangulatot biztosít a felolvasásoknak. A program 19:00-kor kezdődik és 23:00-ig tart. A közönség vándorol a helyszínek között, és mindenhol 10-15 perces szövegrészletet hallgathatnak meg félóránként, egy szöveg összesen nyolcszor hangzik el az est folyamán. A felolvasások közötti 15 perces pihenő időben cserélődik a közönség. A Radnóti Színház tagjain kívül olyan színészek társulnak a rendezvényhez, akik kötődnek a Radnótihoz.

Az Irodalom Éjszakáját idén negyedik alkalommal rendezik meg, és népszerűségét az is igazolja, hogy ebben az évben Debrecen is csatlakozik az eseményhez, debreceni helyszíneken a Csokonai Színház színészei olvassák fel a budapesti helyszíneken is elhangzó szövegeket március 28-án.

Az Irodalom Éjszakája 2019 eseménnyel kapcsolatos bővebb információk az alábbi csatornákon érhetők el:

 web: irodalomejszakaja.hu  |  FB: Irodalom Éjszakája  |   Instagram: irodalomejszakaja

Yunus Emre Intézet | Łukasz Orbitowski: Egy másik lélek | Olasz Renátó előadásában

A szerzőről:

Az 1977-es születésű író, esszéista ma Lengyelország egyik legnépszerűbb fantasy és horror szerzője. Műveiben a fantasztikum a természetfölötti világ teremtményei, a társadalmi regény elemeivel keverednek. Prózájára leginkább a kétértelműség, a sejtetés jellemző, mely elbizonytalanítja az olvasót: vajon a természetfölötti világot nem pusztán a hősök elméje, múltbéli traumái, pszichés zavara teremtette? Regényeiben sok a kulturális utalás, a popkultúra sémái mellett erőteljesen jelen van az irodalmi tradíció, különösen a lengyel romantika irodalma.  

Egy másik lélek

Egy város. Lepusztult, omladozó, lakóházak. Sárfoltos, pontatlan, zsúfolt buszokon utazó, kimerült emberek. Egyikük fejében váratlanul egy különös gondolat kezd motoszkálni,ami legyőzhetetlen vággyá hatalmasodik. Nincs indíték, nincs ok. Zsigeri, mint az éhség. Mintha egy másik lélek költözött volna a bydgoszczi cukrászfiú testébe. Parancsát nem lehet megtagadni. Nincs menekvés. A brutális bűntett után rémület dermeszti meg a várost…

A megtörtént eseményeken alapuló regény az elidegenedés iszonyatáról, a megértés lehetetlenségéről és az emberi szenvedés mindebből fakadó nyomasztó formáiról szól.


photo: Krzysztof Dubiel/ Polish Book Institute

 

Családi fészek másképp. Mire képes, mivé válhat az ember biztonságos és stabil háttér, vagy szerető, odafigyelő környezet nélkül? Merre tarthat az univerzális értékeket és az etikai szabályokat megtagadó világ? Ezt szemlélteti az Egy másik lélek című könyv.

Joanna Urbańska