20. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál

Zene

Mateusz Kowalski (PL) & Katarzyna Smolarek (PL) szóló koncert

2019. április 9. (kedd), 19.00

Lengyel Intézet

1065 Budapest, Nagymező u. 15.

20. Szeged IGF│International Guitar Festival

A Szeged IGF 2019. április 8. és 14. között, az immár 20 éves hagyományait követve, a kulturális és nemzeti sokszínűség jegyében ismét számtalan, ezúttal tizenhat országból hozza el a gitár színtér világhírű és kiváló művészeit és izgalmas programokat.

Idén olyan kiemelt sztárok lépnek fel, mint a fingerstyle angol kiválósága, Jon Gomm, a klasszikus gitár doktora, Tilman Hoppstock Németországból vagy a flamenco egyedi hangzásvilágát megszólaltató Adam Del Monte az Amerikai Egyesült Államokból, akinek felvételei szerepelnek kétszeres Grammy díjas operában, Steven Speilberg filmjében és számos, más nagysikerű film zenéjében is, mint pl. a Mr. and Mrs. Smith.

Ezenfelül sok más elsőrangú előadót és zeneszerzőt is felsorakoztat a Fesztivál programja Olaszországból, Szlovéniából, Spanyolországból, Portugáliából, Németországból vagy akár Tajvanról. A szegedi közönség egyik kedvenc, hazai előadójaként Pusztai Antal is a Fesztivál neves fellépői között lesz.

A művészek gazdag tárházát mutatják be a különböző gitár koncerteknek, úgyis, mint szóló és zenekari hangszer, különböző stílusokban, a klasszikustól, a fingerstyle, flamenco, folk, singer-songwriter stílusokon át, egészen a pop-rock műfajig. A rendezvény két évtizedes történetét különlegessé téve, a Tisza-parti város mellett Budapesten és Szabadkán (Szerbia) is szerveznek programokat a fesztivál keretein belül, kulturális intézetekkel, követségekkel és zenei klubokkal együttműködve.

A rendezvény nemcsak szórakozást jelent a hangszer szerelmeseinek, hanem interaktív gitároktatást nyújt akár amatőröknek is, akik elismert zenészektől tanulhatnak. A résztvevőknek továbbá izgalmas nyilvános versenyekkel, mesterkurzusokkal és workshop-okkal készülnek a szervezők.

Bővebb, folyamatosan frissülő információ itt és a fesztivál Facebook oldalán (www.facebook.com/SzegedIGF)!

Mateusz Kowalski lengyel gitárművész, aki 1995-ben született Koszalinban. Több nemzetközi versenyen is kimagasló eredményt ért el, például első helyezett volt a Rust-i Nemzetközi Gitárfesztiválon 2018-ban, ezzel nemzetközi elismerésre tett szert. 7 éves korában kezdett gitározni tanulni Dariusz Schmidt-nél a Koszalini Zeneiskolában. 2014-ben kezdte meg tanulmányait a Fryderyk Chopin Zeneművészeti Egyetemen. Jelenleg az FCU-n tanul Ryszard Bałauszko osztályában. Koncertezett többek között Spanyolországban, Franciaországban és Belgiumban. 2018-ban jelent meg első lemeze. A 2018/2019-es évadban EuroStrings Művészként koncertezik számos országban.

Katarzyna Smolarek 1995-ben született lengyel gitárművész. 8 éves korában kezdte meg klasszikus gitár tanulmányait. Lengyel zeneiskolákban tanult Lidia Przyłęcka és  Ryszard Bałauszkotanároknál. 2015-ben kezdt meg egyetemi képzését a Salzburgi Zeneművészeti Egyetemen. Több hazai és nemzetközi versenyen is sikereket ért el, többek között első helyezett volt a Sydney-i Eistedfodd Gitárversenyen 2016-ban és második helyezést ért el a Luis Sigall Nemzetközi Versenyen Chilében 2017-ben.

 

A belépés ingyenes!

Videók