Körforgásban: Maria Jeglinska

Kiállítás

Kortárs dizájnerek reflexiói a Iparművészeti Múzeum gyűjteményére

2019. március 22. (péntek), 10.00 — június 9. (vasárnap), 18.00

Ráth György-villa

Budapest, VI. Városligeti fasor 12.

Körforgásban

A Körforgásban című kiállítás-sorozatot az Iparművészeti Múzeum Kortárs Dizájn Főosztálya indította útjára.

A múzeum Üllői úti főépületének rekonstrukciója idején különösen fontos, hogy mozgásban tartsuk a gyűjteményt. A Körforgásban című sorozat keretében arra kérünk kortárs dizájnereket, hogy miután megismerkedtek a múzeum nemzetközi színtéren is páratlanul gazdag gyűjteményével, válasszanak ki egy tárgyat, tárgycsoportot, ami munkájukat inspirálja, és azokra reflektálva hozzanak létre saját dizájnt. A múzeumi gyűjtemény inspirációjára megszületett dizájn maga is a gyűjtemény részévé válik, mely további kiállítási relációkra nyújt lehetőséget.

A kiállításnak legalább olyan fontos része a dizájnt mint gondolkodási folyamatot bemutató film, mely a látogatók számára betekintést enged a kulisszák mögé is. A sorozatot 2018-ban az Artista Stúdió kiállításával indítottuk útjára, melynek eredményeként három egyedi öltözékkel és ehhez tervezett kiegészítőkkel bővült a múzeum gyűjteménye.

A sorozat második kiállítója Maria Jeglińska lengyel dizájner, aki egy 1969-ben Mikó Sándor által tervezett karosszéket választott inspirációs forrásként. A szék a budapesti Te+Én Eszpresszó berendezési darabja volt.

Maria Jeglińska

Maria Jeglińska 1983-ban született Fontainebleau-ban. 2010-ben megalapította Design & Research nevű irodáját Londonban. 2007-ben diplomázott az ECAL ipari formatervezés szakán. Az IKEA Foundation ösztöndíjának köszönhetően a párizsi Galerie kreo-nak, Konstantin Grcic-nek (München) és Alexander Taylornak (London) dolgozhatott.

Számos megrendelésnek tesz eleget az ipari formatervezéstől a kiállítás dizájnon át a kutatás alapú projektekig. Meggyőződése, hogy napjainkban a kutatómunka újfajta lehetőségeket és megoldásokat generálhat. Megrendelői közé tartozik a Ligne Roset, Kvadrat, Actus, Vitra, 1882ltd, a St Etienne Design Biennale, a varsói Modern Művészet Múzeuma.

Munkái rendszeresen szerepelnek külföldi helyszíneken, mint például Villa Noailles, Aram Gallery, Barbican Art Gallery, Centre Pompidou Metz, Triennale di Milano.

2012 októberében a “Ways Of Seeing/Sitting” kiállítás kurátora és dizájnere volt a lengyelországi Łódź Design Festival-on. 2016 szeptemberében a Lengyel Pavilon társkurátora és dizájnere volt az első London Design Biennale-n. 2018-ban kinevezték a lengyel Arena Design Fair kreatív igazgatójának.

Kurátorok: Horváth Judit PhD, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Dizájn Főosztályának vezetője és Agnieszka Jacobson-Cielecka PhD, dizájn kurátor, program igazgató, School of Form, SWPS University, Lengyelország 

Társkurátorok: Farkasdy Melinda és Komporday Rita, Kortárs Dizájn Főosztály, Iparművészeti Múzeum