A Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja

2019. január 26. (szombat)

Január 27-én ismét megemlékezünk az Auschwitz-Birkenau náci német koncentrációs tábor felszabadításának évfordulójáról. Ezt a napot az ENSZ Közgyűlés határozata nyilvánította a Holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává 2005-ben.

Az egykori Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor a népirtás emlékezetének egyik legfontosabb szimbóluma. A világ minden táján megtalálható sírok ezreivel, emlékművekkel és emlékhelyekkel együtt a szörnyűséges bűntettekre, és azok áldozataira emlékeztet minket.

1940 június 14-én érkezett meg az első transzport Auschwitzba. Ők lengyel politikai foglyok voltak, akiket a lengyelek tömeges letartóztatása miatt irányítottak a táborba, a német megszállás alatt álló Lengyelország területén található börtönök túlzsúfoltsága miatt.

Két évvel később Auschwitz lett az egyik fő központja a Harmadik Birodalom által elfoglalt területeken lakó zsidóság kiirtásának, az „Endlösung der Judenfrage” (a „zsidókérdés végső megoldása”) megvalósításának. Az Auschwitz-Birkenau koncentrációs táborban 1-1,5 millió embert gyilkoltak meg, akik közül körülbelül egymillió zsidó származású volt. Közülük sokan a Lengyel Köztársaság állampolgárai voltak. A terror több száz más, Németország, és a Tengelyhatalmak szövetséges államainak területén, illetve az általuk elfoglalt területeken található megsemmisítő táborban is jelen volt. Mint ahogy a gettókban, és a számos európai város és falu utcáin folyó kegyetlenkedésekben, kivégzésekben is. A II. világháborúban megölt zsidók száma 6 millióra tehető. Az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor 1945 január 27-én szabadult fel, amikor a Vörös Hadsereg behatolt a megszállás alatt lévő lengyel területekre.

A sok millió zsidó halála az egész emberiség szégyene marad. Ez után a szörnyű tragédia után az emberiségbe vetett hitünket csak azoknak a története segít megőrizni, akik zsidókat mentettek – közöttük lengyelek is voltak szép számmal. A Lengyel Köztársaság Emigráns Kormánya, lengyelek ezrei szolidaritást vállaltak és részt vettek a zsidók megsegítésében az egész II. világháború ideje alatt, annak tudatában, hogy a német megszállás alatt álló Lengyelországban ez halálbüntetést vont maga után. Az emigráns lengyel kormány égisze alatt működő Żegota fedőnevű Zsidókat Segítő Tanács a megszállt Európa egyetlen olyan állami szervezete volt, amelyet kimondottan a zsidók megmentése céljából hoztak létre.

Hasonlóan a lengyel diplomaták is részt vettek a zsidók megmentésében. Az úgynevezett Łados csoportnak (berni csoportnak) 1942-43 között néhány száz holland, lengyel német, osztrák, francia, szlovák és más európai országokból származó zsidót sikerült megmenteni.

A Holokauszt Vértanúinak és Hőseinek Intézete, a Jad Vasem Világ Igaza elismerésével kitüntetettek legnagyobb létszámú csoportját a lengyelek alkotják.