Ritmikus vonalak

Kiállítás

Wacław Szpakowskit a geometrikus absztrakció egyik előfutáraként tartják számon világszerte.

2018. november 8. (csütörtök) — 2019. január 2. (szerda)

Platán Galéria

Budapest, VI. Andrássy út 32.

A Lengyel Intézet Platán Galériájában látható kiállítás, illetve a Hybridart Space-ben ehhez társuló tárlat Wacław Szpakowski lengyel művész munkásságát mutatja be. Szpakowski a XX. század első felében alkotott, és a geometrikus absztrakció egyik előfutáraként tartják számon világszerte. A kiállítások anyaga válogatás a Kulturális és Művészeti Központ Szpakowski műveiből készült monografikus kiállításából, amelyet 2016-ban mutattak be Wrocławban. A Ritmikus vonalak az 1900-1951 közötti időszakban keletkeztek, és mindegyikük egyetlen, megszakítás nélküli vonalból áll – gyönyörű, ritmikus, labirintusszerű, vizuális-temporális természetű formák.

Wacław Szpakowski 1883-ban született Varsóban, 1973-ban hunyt el Wrocławban, ahol 1945-től élt. Műveit első alkalommal már a művész halála után, 1978-ban a łódźi Művészeti Múzeumban mutatták be, az első monografikus kiállításra pedig csak 1992-ben került sor a brüsszeli Atelier 340 galériában, illetve a varsói Nemzeti Múzeumban. Szpakowski művei bekerültek a lengyel művészet fontos külföldi kiállításainak anyagába (Presences Polonaises, Pompidou központ, Párizs,1983; Europa, Europa, Bonn, 1994; Abstrakce.pl, Olomouc, 2018), de bemutatták őket a New York-i Museum of Modern Art Inventing Abstraction 1910–1925 c. kiállításán is, amely az absztrakt művészet műfajának kezdeteit összegezte. 

Wacław Szpakowski a kép egyedi koncepcióját dolgozta ki – műveit sajátos „időbeli képekként” írhatjuk le. A rajzokkal első alkalommal találkozó néző számára különösen vonzó lehet ritmusuk felfedezése, vizuális-időbeli struktúrájuk felismerése és követése. Jellemzőjük a meglepően időntúli aktualitás, a modern grafikai frissesség. Alkotójuk a Ritmikus vonalak létrehozása során a természet, a zene és az emberi psziché megfigyeléséből merített, ezek pedig mind olyan értékek, amiket sem az idő, sem a tér nem korlátoz.

A két, egymást kiegészítő budapesti kiállítás bemutatja az eredeti rajzokat, és a modern technológia segítségével közelebb hozza azok jelentését is a mai közönséghez.
A budapesti Lengyel Intézethez tartozó Platán Galériában Szpakowski eredeti rajzaiból, illetve vázlataiból és jegyzeteiből álló válogatással találkozhatunk. Kortárs függelékként egyes rajzokat animált változatban is bemutatunk, hogy megismerhessük, hogyan keletkeztek ezek a képek.


A Hybridart Space-ben a néző hatalmasra felnagyított, teljes helyiségeket betöltő reprodukciók segítségével léphet be a "Ritmikus vonalak" világába, amelyek arra ösztökélnek, hogy különböző nézőpontokból pillantsunk bele a művész koncepciójába. A galéria ad helyet a "Ritmikus vonalakon" alapuló audioperformanszoknak is.

Szervező: Wrocławi Kulturális és Művészeti Központ – az Alsó-sziléziai Vajdasági Önkormányzat kulturális intézménye

Társszervező: Lengyel Intézet, Hybridart Management

A rendezvény támogatói: a Lengyel Köztársaság Kultúra és Nemzeti Örökség Minisztériuma a NIEPODLEGŁA 2017-2021 többéves program keretében, az Adam Mickiewicz Intézet a „Kulturális hidak” támogatóprogram keretében, illetve az Alsó-sziléziai Vajdasági Önkormányzat.