Lengyel Intézet nyílt Tbilisziben

2018. november 7. (szerda)

November 5-én és 6-án a grúz fővárosban, Tbilisziben Marek Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke, Szymon Szymkowski vel Sęk lengyel külügyi államtitkár vettek részt a Lengyel Intézet átadó ünnepségén.

Ez a Lengyel Intézet a 25. a világon. A világon működő intézetek a lengyel külügy diplomáciai képviseletei, melyek célja a kétoldali köz- és kultúrdiplomáciai együttműködések erősítése. Ezek az intézetek számos más lengyel tudományos és kulturális intézettel együttműködnek, a kultúra, tudomány és sport területein elért lengyel eredmények népszerűsítésére.

A hivatalos megnyitóra a Grúz Parlamentben került sor. Az Intézet átadása mellett a grúz parlament Nemzeti Könyvárában felavatták  a Henryk Hryniewskiről elnevezett Lengyel Irodalom és Művészet Termét. A terem jóvoltából hozzáférhetővé válik a lengyel kultúrával és Lengyelországgal kapcsolatos gazdag könyvgyűjtemény, illetve lengyel nyelvtanfolyamoknak biztosít majd helyszínt a jövőben. A terem a kiváló, Grúziában alkotó lengyel művészről kapta nevét tragikus halálának 80. évfordulóján. Henryk Hryniewski a sztálini terrornak esett áldozatául, 1938-ban egy úgynevezett lengyel akció keretében végezték ki.