Sławomir Kamiński (PL)

Zene

Ünnepi orgonahangverseny a November 11. Nemzeti Ünnep, Lengyelország függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából

2018. november 11. (vasárnap), 19.30

Mátyás-templom

Budapest, I. Szentháromság tér

Sławomir Kamiński orgonaművész a poznańi I. J. Paderewski Zeneakadémián végzett kitüntetéssel, R. Sroczyński professzor osztályában 1987).

A gdański J. S. Bach Országos Orgonaverseny győztese (1985). Szólistaként és kameralistaként koncertezik hazájában és külföldön egyaránt (Ausztria, Belgium, Cseh Köztársaság, Franciaország, Hollandia, Litvánia, Németország, Szlovákia, Svájc, Ukrajna, Nagy-Britannia, Olaszország, az Åland-szigetek és Magyarország). Többek között az alábbi koncertermekben lépett fel: Poznańi Filharmónia, Bydgoszczy Filharmónia, Harkovi Filharmónia, Smetana-terem, Prága, Schauspielhaus, Berlin, a lincolni katedrális, a ravennai St. Vitale katedrális, a római St. Pietro in Montorio katedrális. Az alábbi fesztiválok résztvevője volt: a nantesi Nemzeti Zenei Fesztivál, a glasgowi Nyári Fesztivál, a Lengyel Kultúra Napjai Bretagne-ban, a berlini Orgelkonzerte im Gedӓchtnis Kirche, a St. Christopher Music Festival Vilniusban valamint az oliwai, a  fromborki, a kamień pomorski, a leżajski és a koszalini nemzetközi orgonafesztiválokon.

A művész hosszú ideig együttműködött a Poznańi Filharmónia Szimfonikus zenekarával és a világhírű Poznańskie Słowiki (Poznańi Pacsirták) fiúkarral. Hét lemezt készített orgonaszólistaként és tízet kamarazenészként. A Feliks Nowowiejski: Oratorium Quo Vadis énekkarra, szimfonikus zenekarra, szólistákra és orgonára című, a Poznańi Filharmónia Szimfonikus Zenekarával és Łukasz Borowicz vezényletével felvett lemeze az igen rangos ICMA 2018 díjat érdemelte ki.

Sławomir Kamiński a poznańi I. J. Paderewski Zeneakadémia orgonaosztályának tanára, tanít külföldi egyetemeken is az Erasmus program keretében (Lübeck és Vilnius) de órákat tart a németországi Internationaler Niederlausitzer Orgelakademién is, ezenkívül részt vesz különböző hazai és nemzetközi orgonaversenyek zsűrijének munkájában is (Poznań, Rumia, Opava, Vilnius).

A Lengyel Köztársaság budapesti Nagykövetsége és a budapesti lengyel Intézet közös rendezvénye.

A belépés díjtalan.