URBÁNUS PROTOTÍPUSOK Lengyel köztér-alakító projektek

Kiállítás

Válogatás a legérdekesebb kisméretű köztéri designprojektekből, kortárs lengyel alkotóktól.

2018. október 5. (péntek), 18.00 — november 2. (péntek)

Platán Galéria

1061 Budapest, Andrássy út. 32.

URBÁNUS PROTOTÍPUSOK

Lengyel köztér-alakító projektek

Az Urbánus prototípusok egy válogatás a legérdekesebb, kisméretű köztéri designprojektekből, kortárs lengyel alkotóktól. A dizájnerek és formatervezést tanuló diákok közterek iránti érdeklődése évek óta egyre nő. Egyre több olyan apró projekt jelenik meg, melyeket legkönnyebben mikro-beavatkozásként írhatunk le. Ezek feladata elsősorban a közterek használatának és minőségének javítása, valamint a tervezők által megfigyelt konkrét problémák megoldása.

A közterek ügye az utóbbi időkben a formatervezés egyik főtémájává nőtte ki magát. A tervezők által készített projektek egy része tisztán ipari jellegű (pl. utcai bútorok), mások azonban a közterek felhasználóinak konkrét rétegeit célozzák meg társadalmi projektjeikkel. Ezek egy része az egész városban bevezethető rendszerszintű megoldásokat kínálnak, mások konkrét helyek konkrét problémáira adnak választ.

A kiállításon bemutatott művek szerzői között tapasztalt lengyel formatervezőket és design szakos diákokat egyaránt találunk. Kiemelendő azonban a projektek interdiszciplináris jellege. A közterekre készülő projektek tervezésekor elengedhetetlen más, nem a formatervezés területéről érkező szakemberek bevonása is. A kiállításon bemutatott tervek műszaki szakemberekkel, fizikusokkal, hangmérnökökkel, ornitológusokkal és a lengyel egyetemek kutatócsoportjaival  együtt készültek. A kiállításon bemutatott konkrét tervek arra hívják fel a figyelmünket, hogy a közterek valós problémáinak megoldásához a formatervezőknek egyre gyakrabban kell csapatban dolgozniuk.

A kiállítás lengyel városok köztereire készült különböző jellegű terveket mutat be. A művek igen különbözőek: egy részük állandósul a köztérben, mások alkalmiak, ideiglenesek vagy kísérleti jellegűek. Egy részük soha nem valósult meg, más projektek lengyel egyetemeken születtek meg. A formatervezésnek csak ezen egy szegmensének ilyen széles spektruma bizonyítja, hogy a közterek tervezése jelenleg rendkívül fontos és aktuális téma Lengyelországban. 

Közös nevezőjük, hogy az urbánus tér egy-egy egyedi szükségletére reflektálnak, és mikro-beavatkozásokkal kísérlik meg a tér élhetőbbé tételét.

A kiállítást az Adam Mickiewicz Intézet a LENGYELORSZÁG 100 – a lengyel függetlenség visszaszerzésének alkalmából szervezett nemzetközi kulturális program – keretében a Stalowa Wola Regionális Múzeummal, a budapesti Lengyel Intézettel és az Iparművészeti Múzeummal közösen szervezi.
A projekt az MKiDN támogatásával a többéves NIEPODLEGŁA 2017–2021 program keretében valósult meg.

Kurátor: Paweł Grobelny

Az esemény a Design Hét Budapest hivatalos programja 

A kiállitás megtekinthető november 2-ig

Nyitva tartás: hétfő-péntek  / 11.00 – 19.00

https://culture.pl/pl/wydarzenie/dwie-polskie-wystawy-na-budapest-design-week

Paweł Grobelny / www.pawelgrobelny.com