A zongorista

Film

Függetlenül. Lengyel történelmi filmsorozat az Urániában.

2018. október 29. (hétfő), 19.00

Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

A zongorista / The Pianist
FR/PL/DE/UK/USA, 2002, 150’ | rendezte: Roman Polański

"Életem legfontosabb filmje" - nyilatkozta többször is Roman Polański a Władysław Szpilman zongoraművész életének II. világháborús szakaszáról készült alkotásról.

A forgatókönyvet az elismert drámaíró, Richard Harwood írta, a díszlettervező a Schindler listájáért Oscar-díjat nyert Allan Starski, a zeneszerző Wojciech Kilar. Szpilman alakítója Adrien Brody. "Nagyon fontos volt a számomra, hogy Szpilman alakítója ne legyen ismert színész. Londonban szerveztük meg a castingot. Ezernégyszázan jelentkeztek, köztük jó néhány nő, pár kínai és néger." (Kino, 2001. 7.-8.) - nyilatkozta Polański, aki végül aztán nem Londonban, hanem Amerikában talált rá a számára ideális jelöltre.

Steven Spilberg annak idején - bizonyára a lengyel vonatkozások és szemtanú-volta miatt is - Roman Polańskinak ajánlotta fel a Schindler listája forgatókönyvét, de Polański személyes érintettségre hivatkozva elutasította az ajánlatot, és később is többször hangsúlyozta, hogy a filmjeibe soha nem épített bele életrajzi elemeket. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy örökre elvetette volna a II. világháború témáját. Körülbelül 20 éve emlitette először egy interjúban az emlékezet fontosságát, és hogy egyszer még szeretne a II. világháború záró szakaszával foglalkozó filmet forgatni, csak még nem talált megfelelő irodalmi anyagra. Végül aztán Szpilman könyvében lelt rá az általa annyira fontosnak tartott, mindennemű szentimentalizmustól lecsupaszított objektivitásra, előre mutató optimizmusra.

A zongorista című film alapjául Władysław Szpilman visszaemlékezései szolgáltak. A mű először 1946-ban jelent meg A Város halála 1939-1945 címmel, ekkor csak lengyelül és komoly cenzúrai beavatkozással (pl. a német tisztet, aki Szpilman életét mentette meg osztrák katonára cserélték). A könyv alapján 1949-ben Jerzy Zarzycki, lengyel filmrendező készítette a Varsói Robinson című filmet, amelynek nem sok köze volt a eredeti történethez. 1998-ban Németországban is kiadták Szpilman visszaemlékezéseit a Csodálatos megmenekülés - egy varsói visszaemlékezései 1939-1945, majd ezt követően számos nyelvre lefordították.

A 2001-es lengyel kiadásban szerepelnek a Szpilmant megmentő német tiszt, Wilm Hosenfeld naplójának részletei is. Minden bizonnyal a kis kötet filmszerű látásmódja, markáns képei foghatták meg a rendezőt. Szpilman még részt vett a film előkészítő munkálataiban, a film nemzetközi bemutatkozását azonban már sajnos nem érhette meg.

A film forgatása 2001 tavaszán zajlott, részben Berlinben, részben Varsóban. Itt teremtette újjá Allan Starski a varsói gettót. A zongorista a Kés a vízben-t követően az első alkotás, amelyet Polański ismét Lengyelországban forgatott.

"Számomra a film vizuális oldala jelentette a legnagyobb kihívást. Mindenképpen szerettem volna elkerülni a játékfilmre mint műfajra jellemző csillogást, másrészt viszont semmiképpen nem szerettem volna valamiféle dokumentumfilm-utánzatot készíteni... Egyszerű mindennapiságra vágytam." - nyilatkozta Roman Polański a varsói forgatás során.

https://www.youtube.com/watch?v=itR0-I9idXk