A varsói felkelés 74. évfordulója

2018. augusztus 1. (szerda)

2018. augusztus 1-jén emlékezünk meg a varsói felkelés 74. évfordulójára. Minden évben ezen a napon 17 órakor megszólalnak Varsóban a szirénák. A város megáll. Varsó lakói egy perc csenddel emlékeznek meg a felkelés áldozatairól és túlélőiről.

 

Minden évben különböző helyszíneken kerül sor Lengyelországban a megemlékezésekre, de a főváros emlékezik meg a kezdeteiről a legkülönlegesebb módon. A „W Óra” emlékeztet a történtekre – 17 órakor. Ebben az időpontban hangzik fel a riasztó szirénák hangja, egy perces folyamatos hanggal. A tömegközlekedés, az autók, Varsó lakossága megállnak, hogy tiszteletüket tegyék a város felkelői és elesett áldozatai emléke előtt.
A Varsói Felkelés 1944. augusztus 1-jén robbant ki, 63 napig tartott, 1944. október 3-ig és a II. világháború történetének legnagyobb felkelése volt. A Honi Hadsereg majdnem 50 ezer felkelője állt fel a németek ellen, akik 1939 óta a lengyel fővárost megszállták. A fegyveres harcok Varsó minden kerületét érintették.  
A Visztula másik oldalán állomásozó szovjet Vörös Hadsereg egységeinek passzivitása mutatkozott meg a felkelők  nácik elleni nem egyenlő küzdelemében, a harc a Honi Hadsereg 16 000 felkelője és 150.000 lengyel polgári áldozat életét követelte.
Ennek eredményeként megsemmisült a varsói bal parton lévő terület mintegy 25 százaléka, a németek által 1945. január 16-ig végrehajtott pusztítással együtt a nácik lerombolták a lakóépületek több, mint 70 százalékát és a történelmi épületek 90 százalékát.
Flickr fotógaléria a Varsói Felkelés Múzeumából.

Lengyelországban minden évben számos helyszínen sor kerül a megemlékezésekre, de a legkülönlegesebb módon a főváros emlékezik meg a felkelés kirobbanásáról. A felkelés kezdetét jelentő „W”-órában, azaz 17 órakor egy percre felzúgnak a légoltalmi szirénák, a tömegközlekedés, az autók és Varsó lakossága pedig megállnak, hogy tisztelettel adózzanak a város felkelői és az elesett áldozatok emléke előtt.

A varsói felkelés 1944. augusztus 1-jén robbant ki, és 63 napig, 1944. október 3-ig tartott. A II. világháború történetének legnagyobb felkelése volt. A Honi Hadsereg közel 50 ezer felkelője szállt harcba a lengyel fővárost 1939 óta megszállva tartó németek ellen. A fegyveres harcok Varsó minden kerületét érintették. 

A Visztula túlpartján állomásozó szovjet Vörös Hadsereg egységei tétlenül szemlélték a felkelők nácik elleni egyenlőtlen küzdelemét, amely a Honi Hadsereg 16.000 felkelőjének és a város további 150.000 polgári lakosának életét követelte.
Ennek eredményeként megsemmisült a Visztula bal partján, azaz a városközpont oldalán lévő épületek mintegy 25 százaléka, ami a németek által a felkelés leverésétől 1945. január 16-ig végrehajtott pusztítással együtt azt eredményezte, hogy a háború végéig a lakóépületek több, mint 70 százaléka és a történelmi épületek 90 százaléka semmisült meg a náciknak köszönhetően.

Fotógaléria a Varsói Felkelés Múzeumából

https://www.youtube.com/watch?v=VGQAfqXsQxA.

A Lengyel Köztársaság Külügyminisztériumának Sajtószóvivői Irodája