A varsói felkelők budapesti sikere

2018. augusztus 2. (csütörtök)

A varsói felkelés kitörésének 74. évfordulóját önkéntesek tucatjainak részvételével megrendezett csatarekonstrukcióval tette látványossá a budapesti Lengyel Intézet. A közönség és a média élénk érdeklődése mellett megrendezett esemény után a Lengyel Intézetben rendezett filmvetítésen és könyvismertetőn a magyar katonák varsói felkelésben játszott kulcsfontosságú szerepéről hallhattak a résztvevők.

Kamerák sokasága szegeződött a VI. kerületi Pethő Sándor utcára, ahol az öt különböző lengyel hagyományőrző csapat tagjaiból álló varsói felkelők barikádjuk mögül néztek farkasszemet a német csapatokkal. Ezt megelőzően a népes nézősereg annak is szemtanúja lehetett, ahogy a lengyelek megrohannak egy német járőrt és zsákmányul ejtik a katonák fegyvereit, majd az általuk elfoglalt épületre a letépett horogkeresztes zászló helyett kitűzik a lengyel lobogót és az utcára barikádot építenek. Nem maradhatott ki a névleg a németekkel szövetséges magyar honvédek felbukkanása sem, akik - megidézve 1944 eseményeit - fegyverek és lőszerek átadásával segítették a lengyel Honi Hadsereg katonáit. A felkelés jellemző pillanatait felvonultató összecsapás ez alkalommal a felkelők győzelmével zárult, a látványosságot pedig a magyarországi lengyel katonai tradíciók ápolásával foglalkozó Wysocki Légió tagjainak rövid ismeretterjesztő magyarázata foglalta keretbe.

A városi környezetben frissítő újdonságként ható, filmszerű újrajátszást követően a magyar szál került előtérbe: az érdeklődők átvonultak a szomszédos Lengyel Intézetbe, ahol a hőségre való tekintettel némi frissítő elfogyasztása után Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, hangsúlyozva a magyar segítség fontosságát a lengyel felkelők számára. "Gloria Victis - Dicsőség a legyőzötteknek!" - zárta beszédét, amely után dr. Mitrovits Miklós, a kötet műfordítója mutatta be röviden Maria Zima nemrégiben, a Hadtörténeti Múzeum gondozásában megjelent, Magyar katonák és a varsói felkelés c. művét. Az est zárásaként telt ház előtt vetítettük le a Magyar korridor - Varsó 1944 c. dokumentumfilmet, melynek végén ajándékcsomagokat sorsoltunk ki az esemény közösségi médián zajló kampányában részt vevők között, majd a jelenlévők átvehették a Varsói Felkelés Múzeumának ajándékát, a németek által kényszermunkára hurcoltakat lassú munkára és szabotázsra biztató szimbólumot, a teknősbékát ábrázoló kitűzőt. 

Az esemény galériája