Varsói felkelés: csatarekonstrukció

Egyéb

Puskaropogás veri majd fel Budapest csendjét augusztus 1-jén: a lengyel felkelők 17 órakor megrohamozzák a terézvárosi Pethő Sándor utcában berendezett német főhadiszállást, megadva a jelet az 1944-es varsói felkelés látványos csatarekonstrukciójának megkezdésére.

2018. augusztus 1. (szerda), 17.00

Terézvárosi Két Tannyelvű Általános Iskola udvara

1065 Budapest, Pethő Sándor utca

Az 1944. augusztus 1-jén kirobbant varsói felkelésről és a magyar honvédok felkelőknek nyújtott önzetlen segítségéről  a budapesti Lengyel Intézet izgalmas történelmi újrajátszással emlékezik meg a lengyel állam újjászületésének 100. évében. A lengyel és magyar hagyományőrző csapatok segítségével felidézett látványosság közös történelmünk egy kölcsönösen nagyvonalú és hősies gesztusokban gazdag, mégis kevéssé ismert epizódját teszi reményeink szerint kézzelfoghatóvá Budapest lakói számára.

A rekonstrukciót követően az érdeklődők még többet megtudhatnak a magyar katonák varsói felkelésben betöltött szerepéről a Lengyel Intézetben, ahol levetítjük a „Magyar korridor – Varsó 1944” c. dokumentumfilmet (rendező: Jamrik Levente; szerkesztő-riporter: Kussinszky Kornél; producer: Détári Géza, Fényes András, Törköly Róbert) és röviden ismertetjük Maria Zima frissen megjelent, „Magyar katonák és a varsói felkelés” c. könyvét is.

 

Program:

17.00 „W”-óra – Csatarekonstrukció

(1065 Budapest, Pethő Sándor utca)

18.00 Magyarok a varsói felkelésben – Filmvetítés és könyvismertető

(1065 Budapest, Nagymező u. 15.)