Sport és függetlenség Budapesten

2018. június 26. (kedd)

A lengyel-magyar sportpárbajok száz éve adja a Lengyel Intézet legújabb kiállításának témáját. A megnyitót 2018. június 24-én a lengyel válogatott Kolumbia elleni meccsének közös nézésével kötöttük össze.

Budapest szívében, az Andrássy úton lesz egész nyáron látható a Sportszeletek c. projekt, amelynek neve egyben kikacsintás a népszerű édesség felé is. A Lengyel Intézet kiállítóterme a projekt idejére Lengyel-Magyar  Sportcsarnokká alakult, benne a Riválisok a pályán – barátok a mindennapokban, illetve A Független Lengyelország Sportcsillagai című kiállításokkal. A két kiállítás közül az első a Magyar Kulturális Évad 2016/2017 keretében Varsóban azonos címmel bemutatott kiállítás alapján készült, amelyet a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum által nagylelkűen biztosított sportrelikviák egészítenek ki.

A második kiállítás, melyet a Lengyel Köztársaság Külügyminisztériumának megbízásából a varsói Sport és Turisztikai Múzeum készített, a két viágháború közötti időszak lengyel sportikonjaival ismerteti meg a nézőket, akik az újjászületett ország világszerte ismert arcaivá váltak, honfitársaiknak pedig okot adtak a büszkeségre. Megdöbbentő, hányuk neve maradt fent a közösségi emlékezetben mind a mai napig: Janusz Kusociński, Żwirko és Wigura, Jadwiga Jędrzejewska, Stanisław Marusarz. Bizonyára azért, mert a sportban elért eredményeik mellett sokuk hősies módon bekapcsolódott a hazáért folytatott harcba a második világháború idején, néhányuk pedig a legnagyobb áldozatot is meghozta. – mondta el az egybegyűlteknek Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, maga is sportrajongó és a téma kiváló szakértője.

A vasárnapi rendezvényt a projektben partnerséget vállaló magyar intézmények vezetői nyitották meg: Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, valamint Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója, és Mitrovits Miklós, az ekstraklasa.hu portal főszerkesztője és a Riválisok a pályán – barátok a mindennapokban c. kiállítás szövegeinek szerzője. Szabó Lajos megjegyezte: bár az első évtizedekben a lengyelek sokat tanultak a magyaroktól – például a lengyel futballválogatott első szövetségi kapitánya Pozsonyi Imre volt –, később gyakran megtörtént, hogy „a tanítvány felülmúlta mesterét”, nemcsak labdarúgásban, de vívásban vagy birkózásban is. Mitrovits Miklós anekdotákat osztott meg mára legendássá váló sportolókról és összecsapásokról, de kiemelte a magyar és lengyel szurkolók példátlanul erős barátságát, akik a két nép nemzeti ünnepeit is együtt ülik meg.

„Nincs erő, amely megosztana minket” – ez a felirat, amely a Kielce és a Szeged kézilabdacsapatának mérkőzésén díszítette a lelátót, mindent elmond a lengyel-magyar kapcsolatokról, különösen is azoknak izgalmas, de kevéssé ismert aspektusáról, azaz a sportban történő összecsapásokról. Nagyon örülök, hogy ezt a projektet a lengyel állam újjászületésének évfordulója keretei közt, ráadásul az oroszországi futball-vb miatt tetőpontjára hágó sportláz légkörében rendezhetjük meg. – húzta alá beszédében Jarosław Bajaczyk, a Lengyel Intézet igazgatóhelyettese.

A megnyitó részeként levetítettük a „Néma visszhang” c. dokumentumfilmet, amely annak történetét meséli el, hogy 1958-ban, Nagy Imre kivégzését követően a Lengyelországban játszó Budapest Honvéd Ruch Chorzów elleni meccsén a bírók és szurkolók egyperces csenddel emlékeztek meg a magyar miniszterelnökről, amely abban az időben nagy bátorságot követelt.

Zárásul a Lengyel Intézet mozitermében összegyűlt szurkolók a Kolumbia elleni meccsen drukkolhattak a lengyel nemzeti tizenegynek.

A fent említett intézmények mellett a projektben partnerünk volt a Varsói Magyar Kulturális Intézet, illetve a Varsói Sport és Turisztikai Múzeum.

A két kiállítás szeptember 14-éig tekinthető meg, és hamarosan online is elérhetővé válnak. A kiállítás katalógusát a rendezvény záróeseményén, szakértői beszélgetés keretében mutatjuk majd be.