Lengyel reggeli Budapesten

2018. június 6. (szerda)

Június 3-án, vasárnap a Lengyel Intézet négy másik külföldi kulturális intézettel együtt Európai Reggelit szervezett. A Szimpla Kertben, a kultikus romkocsmák egyikében rendezett eseményen az érdeklődés messze meghaladta a szervezők becsléseit, mindössze két óra alatt ugyanis több száz adagot osztottak ki.

A projekt az EUNIC Hungary, a Budapesten működő külföldi kulturális intézetek hálózatának égisze alatt valósult meg a Hagyományok Hónapja - Hahó Európa rendezvénysorozat keretében, melyre az Európai Bizottság javaslatára 2018-ban ünnepelt Európai Kulturális Örökség Évéhez kapcsolódóan májusban és júniusban került sor 

Az EUNIC Hungary már az előző évben elhatározta, hogy a Hahó Európa négy szellemi örökségi területet ölel majd fel, a kézművességet, a zenét, a színházat és a gasztronómiát. A gasztronómia esetében meggyőztük partnereinket, hogy a Lengyelországban népszerű piaci reggelik mintájára rendezzünk hétvégi reggelit - mondta el Jarosław Bajaczyk, a Lengyel Intézet igazgatóhelyettese.

Mind az öt stand - a lengyel, cseh, francia, izraeli és román - saját országának tipikus reggeli ételeit mutatta be. A lengyel kínálatból teljes kiőrlésű kovászos kenyeret, lengyel kolbászok széles választékát, sült karajt, pástétomot, édes és sós túrókrémeket, házilag készített müzliszeleteket és vörösáfonyás zabsüteményeket kóstolhattak a megjelenők. Az italok között meggy- és ribizlilé is szerepelt. Minden ételt hagyományos bolesławieci kerámiatányérokon tálaltak. A lenygel Intézet megrendelésére az ételeket Maja Wanot, a Majecsko MADE WITH LOVE budapesti cukrászda-pékség lengyel tulajdonosa készítette. 

Az izraeliek shakshukát, a románok juhtúrós puliszkát, a csehek padig linzertésztából és kompótból készült süteményt szolgáltak fel. A francia gyümölcstortát a nagykövet séfje, Jérôme Szkuta készítette. 

A projekt fontos partnere volt a Szimpla Kert, a kilencvenes években egy romos bérházban alapított neves kulturális intézmény, amely elindította a mára Budapest egyik legfelismerhetőbb elemévé vált romkocsmák divatját. 

Az rendezvény teljes bevételét az Igazgyöngy Alapítvány javára fordították, akik az ország keleti részén, szegény családokban élő gyermekeket támogatnak.     

Képek