Hogyan szeressük a gyermeket

2018. június 5. (kedd)

Megjelent a Flaccus Kiadó Janusz Korczak-sorozatának második kötete Éles Márta fordításában.

A tavalyi évben a Lengyel Intézet és a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége, illetve az NKA támogatásával útjára indított Janusz Korczak-sorozatnak immár második kötete jelenik meg a Flaccus Kiadó gondozásában. A Hogyan szeressük a gyermeket. Gyermek a családban Éles Márta fordításában jut el a magyar olvasókhoz, ezúttal eredeti szándéka szerint a pedagógusok helyett inkább a szülőket célozva. A sorozat életre hívóival együtt bízunk abban, hogy Janusz Korczak munkáinak, köztük idén még további két kötetnek magyar nyelvű megjelentetése gazdagítani fogja nem csak a hivatásosan gyermekekkel foglalkozó szakemberek, de a gyermeknevelés elméleti háttere iránt érdeklődők és a szülők eszköztárát is.

Közel száz éve annak, hogy Janusz Korczak 1919-ben megalkotta a Hogyan szeressük a gyermeket? című munkáját. 1921-ben pedig a Gyermek a családban című tetralógia is megjelent. Közel száz év! – a tudományos életben egy évszázad igen hosszú idő. Az alapgondolatokat sok-sok követő, újító átdolgozza, s azt vesszük észre, hogy az eredeti állítások elhalványodnak, s jó estben is már csak hivatkozásként jelenik meg a szerző, az újító. Mikor Janusz Korczak könyvét tartjuk a kezünkben, akkor az idő múlását nem is érzékeljük. Bátran állíthatjuk, nem csak mai, hanem örökérvényű gondolatokkal találkozunk!
Bár a szerző a tanulmánysorát elsősorban az anyáknak szánta, mégis azt kell hangsúlyoznunk, hogy a kötet ennél lényegesen mélyebb, többekhez, szakmákhoz szól. Mindenkinek meg kell ismernie a „szeretet módszereit”, aki hivatásánál fogva vagy érdeklődése okán a gyerekekhez közel kíván kerülni, legyen az pedagógus, orvos, dajka, bíró és elsősorban szülő. A csecsemők, a kisgyermekek világában való biztos jelenlét, tudatos magatartás ma is, mint a kötet megszületésének idején, elengedhetetlen.
(részlet Csillag Ferenc előszavából)