A Beszkidek játékai és hangszerei Budapesten

2018. június 1. (péntek)

A Magyarországra akkreditált külföldi kulturális intézetek az Európai Kulturális Örökség Éve keretében arra hívták meg a magyar főváros lakóit, hogy ismerkedjenek meg a részt vevő európai országok válogatott kulturális hagyományaival.

Az eseményre a fővárosi Szabadság téren került sor, az Európa Napja rendezvénysorozat részeként – amelyet nagy családi piknik formájában az ötödik alkalommal rendezett meg az Európai Bizottság Képviselete. Május 13-án a gazdag program egy 14 km-es távú futással kezdődött, ami Magyarország 14 évvel ezelőtti uniós csatlakozását hivatott szimbolizálni. A futás útvonala az EU pénzügyi alapok által finanszírozott fejlesztések nyomán vezetett. A továbbiakban a tízegynéhány ezres vendégsereg késő estig ismerkedhetett az Európai Unió agendájának különböző aspektusaival, a gazdaságtól a társadalmi ügyeken keresztül egészen a kultúráig, zenét hallgathatott, különböző vetélkedőkön vehetett részt.

Az Európai Kulturális Örökség Évére (European Year of Cultural Heritage) való tekintettel az EUNIC Hungary, vagyis a Magyarországon működő külföldi kulturális intézetek szervezete csatlakozott az eseménysorozathoz: Ausztria, Bulgária, Csehország, Izrael, Japán, Lengyelország, Olaszország  és Portugália két sátorban mutatta be a nemzeti hagyományait. Lengyelországot Budapesten a Lengyel Intézet meghívására Wiesława és Marian Łoboz képviselte a Żywiec környéki Pewel Wielkából, akik egy olyan család tagjai, amelyben már több mint 150 éve készülnek fából készült népi játékszerek (szekerek, talicskák, madarak, lovacskák, bricskák). A lengyel sátor másik részében egyszerű pásztorhangszereket készítő műhely kapott helyet Przemysław Ficek és Marcin Blachura, a Żywieci Beszkidek ismert népzenészeinek vezetésével. A látogatók készíthettek saját sípot fekete bodzafából és megismerkedhettek a famegmunkálás technikáival.

Az European Year of Cultural Heritage – Mi hagyományaink: ahol a múlt találkozik a jövővel  az Európai Bizottság 2018-as kezdeményezése, melynek célja, hogy kedvet adjon az európai kontinens igen különböző hagyományainak felfedezésére és ezen felül felerősítse az egy kulturális közösséghez való tartozás érzését.

Június közepéig az EUNIC Hungary tízegynéhány közös projektet szervez HaHó Európa - Hagyományok Hónapja címmel, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az Európai Kulturális Örökség Évéhez. A projekt célja az európai népek nem materiális jellegű örökségének (zene és tánc, színház, gasztronómia és kézművesség) bemutatása.