Lengyel ízek varázsolták el Budapestet

2018. május 31. (csütörtök)

Sorozatban harmadszor vettek részt lengyel séfek a a legfontosabb – négy nap alatt 20 ezer látogatót vonzó – magyar gasztronómiai fesztiválon. Wojciech Modest Amaro, a mindezidáig egyetlen Michelin-csillagos lengyel étterem tulajdonosának tavalyi sikere után ez alkalommal a Bib Gourmand címmel kitüntetett éttermek mutatkoztak be. Ezt a jelölést a legjobb ár-érték arányú éttermek érdemlik ki.


Fotó: Gourmet Fesztivál

A Gourmet Fesztivál kivételes alkalmat kínál arra, hogy Buda közepén, a Millenáris parkban ismerkedhessünk meg a legjobb magyar éttermekkel, séfekkel, cukászokkal, borászokkal, pálinkák, sörök, és regionális termékek készítőivel. A kínálat igen széles: a street foodtól egészen a fine diningig terjed. A programkínálat élő bemutatókból, főző-és kóstoló-workshopokból áll. Az események moderátorai élvonalbeli magyar gasztronómiai celebek és szakértők, aminek köszönhetően a fesztivál jelentős médiafigyelmet élvez.

Ez alkalommal a budapesti Lengyel Intézet meghívására Mateusz Karkoszka (Kieliszki na Próżnej), Maciej Ciećwierz (Butchery&Wine), Mateusz Wichrowski (Brasserie Warszawska) és Sebastian Wełpa (Alewino) vettek részt az eseményen. A projekt partnerei voltak emellett Daniel Pawełek (Ferment Group), számos érintett varsói étterem tulajdonosa, a Budaörsi Repülőtérért Alapítvány, illetve az Eastore sp.z.o.o., amely évek óta elkötelezetten ápolja a magyar-lengyel együttműködést a gasztonómia területén. 

A lengyel csapat hőseit a fesztivál előtt egy héttel terjedelmes cikk mutatta be a magyar közönségnek a legolvasottabb magyarországi internetes portálon, az index.hu-n. A cikk megírásához az anyagot az újságíró, Kalas Györgyi a Lengyel Intézet által szervezett tanulmányút keretében gyűjtötte Varsóban. 

A lengyel séfek május 18-án, pénteken nyolcfogásos, a legjobb magyar borokkal párosított vacsorát készítettek. A vendégsereg étteremkritikusokból, televíziós főzőműsorok műsorvezetőiből, gasztrobloggerekből és magyar VIP-ekből állt. A menüsor többek között a következőkből állt: kovászos kenyér hidegen sajtolt repceolajjal és kovászos uborkával, hideg zsenge céklaleves rákkal, spárga lengyel módra, pisztráng kaviárral és „mizeria” uborkasalátával, lengyel zöldlábú fajtájú töltött jérce, illetve rumos sütemény eperrel és rebarbarával.

Másnap a nagyszínpadon a lengyel vendégek élőben készítettek chłodnikot, amelyet megkóstolhatott a közönség. A bemutatót a magyar gasztroszcéna sztárjai, Mautner Zsófi és Jókuti András vezették. 

A Lengyel Intézet következetesen népszerűsíti Lengyelországot annak bemutatásával, hogy milyen mértékben változott a lengyel gasztronómiai kínálat a legutóbbi évtizedben. Az elmúlt években három alkalommal szervezett tanulmányutat újságírók és bloggerek számára, rendezett hétvégi kóstolót a Hotel Gellértben, illetve támogatta az USTA magazin csapata által az EatPoland program keretében főzött vacsorát, amelyet a Forbes magazin 2017 „legizgalmasabb kulináris élményének” nevezett. Hamarosan újabb alkalom kínálkozik Lengyelország megkóstolására: június 3-án, vasárnap, az egykori zsidó negyed közepén található Szimpla Kertben a budapestiek kipróbálhatják a lengyel reggelit az EUNIC Hungary projektjének keretében. 

Linkek:

https://gourmetfesztival.hu/

https://index.hu/kultur/eletmod/2018/05/13/varso/

https://forbes.hu/a-jo-elet/nincs-recept-ez-kokemeny-gasztro-bullshit-nelkul/

https://krytykakulinarna.com/gourmet_festival_budapest/

https://www.facebook.com/GourmetFesztival/videos/839227066248157/ (videó)