A közönséges ember diadala

Irodalom

Könyvbemutató. A szerzővel, Ryszard Legutkóval, valamint Németh Zsolttal, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökével Szilvay Gergely, a Mandiner újságírója beszélget.

2018. június 6. (szerda), 18.30

Lengyel Intézet

1065 Budapest, Nagymező u. 15.

 

Egy politikában jártas, kiábrándult
és bölcs, némileg a visszavonult
Montaigne-ére emlékeztető habitussal
rendelkező politikai gondolkodó
elkeseredett műve ez (ennyiben az
athéni városállam polgárainak erkölcseit
kritizáló Szókratész példáját
is felidézi), mely nem elsősorban
filozófusoknak, hanem inkább a
politikai osztály tagjainak, a média
képviselőinek, de leginkább minden
kontinense jövőjéért aggódó európai
polgárnak szól. Remélhetőleg érdemi,
megalapozott érvekkel alátámasztott
vitát fog generálni Magyarországon
is. A demokráciákra
jellemző vitakultúra nem kockázatmentes,
de még mindig a legjobb
megoldás – Legutko e tekintetben
Churchill hívének tűnik. Ő is azt vallja,
hogy a politikai vita épp a konfliktusok
erőszakos megoldásának az
alternatívája – persze ehhez nyílt
sisakos vitára van szükség, amelyben
érvek csapnak össze érvekkel, nem
a politikai korrektség igájára, a „safe
space-ek” cenzúrázott közegére, s
nem is a múlt, s főleg nem a jövő
gyarmatosítására. Csak ilyen feltételekkel
biztosítható, hogy – az intézményes
liberalizmus normái szerint
- Európa polgárai az európai politikai
kultúrát követve maguk dönthessenek
Európa jövőjéről.
HÖRCHER FERENC
„Íme, emberek milliói, akiket egyáltalán nem tudunk megkülönböztetni egymástól, ugyanazokat a gondolati sémákat használják, politikailag egységesek, és nem ismernek semmilyen másfajta világszemléletet, csak a politikait, a liberális-demokratikus ortodox változatot, nemcsak abban a meggyozodésben élnek, hogy egyénként és csoportként is különbözőek, nemcsak a pluralizmus felsőbbrendűségét, sot monopóliumát hirdetik, hanem emellett még rá is akarják erőltetni unalmas és egyhangú konformizmusukat az egész világra mint a sokféleség megtestesült eszméjét.”

 

A Lengyel Intézet és a Rézbong Kiadó hívására hamarosan Budapestre látogat a fenti idézet szerzője, Ryszard Legutko filozófus és politikus, világszerte ismert és elismert konzervatív gondolkodó, hogy Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke társaságában a Lengyel Intézetben bemutassa magyar nyelven újonnan megjelent, A közönséges ember diadala c. kötetét. A könyvet Hörcher Ferenc így méltatja:

Egy politikában jártas, kiábrándult és bölcs, némileg a visszavonult Montaigne-ére emlékeztető habitussal rendelkező politikai gondolkodó elkeseredett műve ez (ennyiben az athéni városállam polgárainak erkölcseit kritizáló Szókratész példáját is felidézi), mely nem elsősorban filozófusoknak, hanem inkább a politikai osztály tagjainak, a média képviselőinek, de leginkább minden kontinense jövőjéért aggódó európai polgárnak szól. Remélhetőleg érdemi, megalapozott érvekkel alátámasztott vitát fog generálni Magyarországon is. A demokráciákra jellemző vitakultúra nem kockázatmentes, de még mindig a legjobb megoldás – Legutko e tekintetben Churchill hívének tűnik. Ő is azt vallja, hogy a politikai vita épp a konfliktusok erőszakos megoldásának az alternatívája – persze ehhez nyílt sisakos vitára van szükség, amelyben érvek csapnak össze érvekkel, nem a politikai korrektség igájára, a „safe space-ek” cenzúrázott közegére, s nem is a múlt, s főleg nem a jövő gyarmatosítására. Csak ilyen feltételekkel biztosítható, hogy – az intézményes liberalizmus normái szerint Európa polgárai az európai politikai kultúrát követve maguk dönthessenek Európa jövőjéről.
HÖRCHER FERENC

A beszélgetésre 2018. június 6-án 18.30-kor kerül sor. A beszélgetést Szilvay Gergely, a Mandiner újságírója vezeti. Szerettel várjuk!

Ryszard Legutko professzor (szül. Krakkó, 1949) – lengyel filozófus, politikus és publicista,a politikai, társadalom- és ókori filozófia előadója a Jagelló Egyetemen, számos társadalmi-politikai témájú kötet szerzője, Platón műveinek fordítója és értelmezője. Politikusként 2005-2007 között a Lengyel Köztársaság Szenátusának házelnök-helyettese, 2007-ben rövid ideig oktatási miniszter, majd 2007-2009 között a Köztársasági Elnöki Kancellária tudományos, kulturális és nemzeti örökségért felelős államtitkára. 2009-től az Európai Parlament tagja a Jog és Igazságosság (PiS) színeiben. „A közönséges ember diadala” Legutko professzor második magyar nyelven megjelenő műve: a magyar olvasó korábban a 2005-ben az Attraktor kiadónál megjelent, „A demokrácia csúfsága” c. esszékötete kapcsán találkozhatott vele szerzőként.

Sajtószoba