Witold Pilecki halálának 70. évfordulója

2018. május 25. (péntek)

Hetven évvel ezelőtt gyilkolták meg a varsói Rakowiecka utcai börtönben Witold Pilecki lengyel katonatisztet, a Lengyel Földalatti Állam tagját, az auschwitzi német koncentrációs tábor egyetlen önkéntes foglyát és az ún. Pilecki-jelentések szerzőjét.

Witold Pilecki a Honi Hadseregben szolgált, és részt vett a Varsói Felkelésben. A háború után folytatta a független Lengyelország létrehozására irányuló erőfeszítéseit - 1947-ben a szovjet hatóságok letartóztatták és megkínozták, majd elítélték és 1948-ban kivégezték. Miután Lengyelország visszanyerte függetlenségét, a Legfelsőbb Bíróság 1990-ben rehabilitálta, ezredesi rangra léptették elő, és a Fehér Sas Érdemrenddel tüntették ki. Prof. Michael Foot brit történész Pileckit a második világháború ellenállási mozgalmainak hat legbátrabb embere közé sorolta.

Witold Pilecki vetette fel a lengyel Földalatt Állam vezetésének az Auschwitz-Birkenau német koncentrációs és megsemmisítő táborba való bejutásra irányuló tervet. Pilecki feladata a táborban uralkodó álapotokról szóló információk gyűjtése és azok külvilágba való kijuttatása volt. Ezen felül a táborban töltött ideje alatt létrehozta a Katonai Szervezetek Szövetségét , amelynek célja egy felkelés és a tábor felszabadításának előkészítése volt. Auschwitzból való szökése után jelentést készített azokról a náci Németország által elkövetett bűnökről, melyeknek tanúja volt. Ezeket a jelentéseket eljutottak a szövetségesekhez, és Jan Karski tevékenységével együtt a külvilág legelső forrásai voltak a Holokausztról.

Michael Schudrich, Lengyelország főrabbija a következő szavakkal írta le Witold Pilecki hőstetteit: - Az elképzelhetetlen jóság példája ez az elképzelhetetlen gonoszság idején. Egyre több és több bizonyítékát látjuk annak, hogyan segítettek lengyelek zsidókat a Holokauszt idején, hogy azután életükkel fizessenek ezért. Követni kell az olyan emberek példáját, mint Pilecki, mindenhol, ahol ma gonoszság történik.

A Lengyel Köztársaság Külügyminisztériumának sajtóirodája