BETTER BITTER - Magdalena Karpińska

Kiállítás

Kortárs művészeti kiállítás a Platán Galériában.

2018. március 7. (szerda), 19.00 — április 12. (csütörtök)

Platán Galéria

1061 Budapest, Andrássy út. 32.

BETTER BITTER - kortárs művészeti kiállítás a Platán Galériában

Megnyitó március 7-én 19.00 órakor
A kiállítást megnyítja Árvai-Józsa Kitty művészettörténész

Kurátor Tomasz Piars

Ebben a jelentős évben ünnepeljük századik évfordulóját annak, hogy 1918-ban Lengyelország visszanyerte függetlenségét és újra önálló, szabad ország lett 123 éves széttagoltság után, így számos centenáriumhoz kapcsolódó lengyel kötődésű kulturális program zajlik majd galériánkban. Ennek a programsorozatnak része Better Bitter című kiállítás is. A Platán Galéria márciusi kiállításán a lengyel festőművész, MAGDALENA KARPIŃSKA legújabb munkáival találkozhatunk.

Magdalena Karpińska Lengyelország fővárosában, Varsóban él és alkot. 2008-ban diplomázott festő szakon, azóta számos csoportos és önálló kiállítása is nyílt különböző országokban. Tradicionális technikával dolgozik, képeit vászonra vagy papírra saját maga által készített tojástemperával festi. Legújabb művei, amelyeket a művésznő kifejezetten a Platán Galéria projektjéhez készített, a vanitas csendéletek kortárs feldolgozásai. A kiállítás egy kísérletnek is tekinthető a műfaj rehabilitására.

A csendélet műfaja a 16. században jelent meg a képzőművészetben, és a 17. század első felében terjedt el. Sok művész időről időre előveszi ezt a témát, hogy újragondolja és feldolgozza. Lengyelországban az első világháború után válhatott népszerűvé, hiszen a függetlenség visszaszerzését követő fejlődés lehetőséget biztosított arra, hogy a kultúra és a képzőművészet is kibontakozhasson. Ebben az időszakban számos ismert lengyel művész nyúlt vissza ehhez a műfajhoz. Olyan nagy neveket említhetünk itt, mint Henryk Hayden, Wojciech Weiss, Władyslaw Ślewiński, Mela Muter vagy Stanisław Ignacy Witkiewicz. Mindegyikük más-más módon alkotta meg ebben a témában csendéleteit. Az ilyen jellegű előképekre tekint vissza Karpińska.

A művésznő különösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kiemelje a képek vizuálisan attraktív jellege és a keserű tartalom közt feszülő ellentétet, s a kiállítás címe, "Better Bitter" is erre a keserédes jelenségre utal. Ahogy mondani szokták: a tökéletesen megfestett citromok olyan szépek, mint a valódiak, de ahhoz már nem elég zamatosak, hogy meg is kóstoljuk őket.

Magdalena Karpińska kiállításai: Love, memory, curiosity (Polana Institute, Warszawa 2017), Wyspa Kormoranów (w ramach WGW, Galeria Starter, Warszawa 2016) Oko (Galeria Starter, Warszawa, 2015), Procedures for the head (Kunsthalle Bratislava, Bratysława, 2015), Sunrise (Galeria Starter, Warszawa, 2014), Trwałe rzeczy (CSW Zamek Ujazdowski, Warszawa, 2012), Nie tak strzyżono szpalery (Galeria Czarna, Warszawa, 2011).

Megtekinthető április 12-ig