Éjszakai találkozó Maria Skłodowska-Curie-vel

2017. október 3. (kedd)

A budapesti Lengyel Intézet kezdeményezésének köszönhetően az Európai Kutatók Éjszakája magyar eseménysorozatának szerves része volt egy Maria Skłodowska-Curie emlékének szentelt stand. Az eseményben több tucat város és több mint 100 000 néző vett részt Magyarország egész területéről. A magyar sajtó is széleskörűen beszámolt a történésekről.

A stand az alkalmazott tudományos kutatásokkal foglalkozó  Bay Zoltán Nonprofit Kft. XI. kerületi telephelyén állt. Ezt 2017 szeptember 29-én délutántól egészen a késő esti órákig több, mint ezer néző kereste fel, köztük számos iskolai osztály is. A kísérletekkel maga az élő Maria Skłodowska-Curie várta őket!  Bay Zoltán egyik tudományos munkatársnője beöltözött ugyanis a lengyel Nobel-díjas kutatónak. Egy nagyméretű vászonra történeteket és fényképeket vetítettek Skłodowska-Curie életéből – a magyar nyelvű prezentációt a www.crazynauka.pl. blognak köszönhetjük. A kvíz résztvevői komoly ajándékokat nyerhettek, többek között a lengyel Külügyminisztérium Skłodowska-Curie-ről szóló publikációit. A fejhallgatókban felhangzott a vele készített egyetlen hangfelvétel.  A stand előtt állt életnagyságú alakja, a Csodák Palotája (a varsói Kopernikusz Tudományos Központ helyi megfelelője) jóvoltából, amellyel szívesen készítettek a látogatók selfie-ket.

Idén szeptember elejétől a www.kutatokejszakaja.hu oldalon, a Kutatók Éjszakája fő magyar nyelvű portálján (egymillió látogató évente) meg lehetett ismerkedni a Nobel-díjas asszony életrajzával. Maria Skłodowska-Curie 150 éve született. Az egyetlen olyan nő a történelemben, aki két Nobel-díjat is kapott, ráadásul a természettudományok területén. 2017 október végén a Lengyel Intézet a Francia Intézettel közösen egy konferenciát szervez Nők a tudományban címmel, amelynek a kiindulási  pontja Maria Skłodowska-Curie lesz.

Az esemény galériája.