MAPS 2017 Media Art Preservation Symposium

Egyéb

2017. március 23. (csütörtök), 9.30 — március 24. (péntek)

Ludwig Múzeum Budapest, IX. Komor Marcell u. 1.

MAPS 2017

Media Art Preservation Symposium

Lengyel előadó: ELŻBIETA WYSOCKA a Filmoteka Narodowa digitális adattár vezetője 

A korábbi évben a Ludwig Múzeum által kezdeményezett szakmai találkozó "MAPS" folytatásaként ki kell bővíteni a kortárs műtárgyak megőrzésének elméleti és gyakorlati lehetőségeit. A MAPS 2017 időpontja 2017. március 23-24.
Nemzetközi kortárs restaurátorok, művészettörténészek és szakértők bevonásával a gyakorlati megoldásokra fókuszálva egy workshop alapú találkozó létrehozása szükségszerű.
A mozgóképek és a digitális tartalmak mindennapjaink részét képezik, és folyamatos változásban tartják a világot. A művészek tobzódnak a naponta szaporodó, új technikai lehetőségekben, amelyeket tudatosan alkalmaznak munkájuk során, és egyre inkább az összetett műtárgyhordozók és a médiaművészet irányába mozdulnak el. A technológia öregedési folyamata és változásai manapság hétköznapi jelenségnek számítanak, így a hagyományos (konzervatív) műtárgyak restaurálásával ellentétben a médiaművészeti tárgyak romlása gyorsabb, és ráadásul ezek a médiumok is kulturális örökségünk részei. 
Ez állandó kihívást jelent a múzeumi gyűjtés és megőrzés szempontjából. Egy közgyűjteménynek egyre inkább szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy erre a problémára hosszú távú megoldást kell találnia. 
Egy szakszerű műtárgyvédelmi, digitalizálási, nyilvántartási és dokumentálási stratégia megteremti a műtárgyak megőrzésének hosszú távú feltételeit. Tekintettel arra, hogy az állapotfelmérési és dokumentálási folyamatok adaptálása szükséges folyamat, egy workshop létrehozásához széleskörű szakmai együttműködésre van szükség.
http://maps2017.ludwigmuseum.hu/