2016-ban Wrocław lesz Európa kulturális fellegvára

Wrocław izgalmas és tragikus epizódokban bővelkedő múltjával, gazdag történelmével nemcsak Lengyelország de Európa egyik legérdekesebb színfoltja. Szilézia történelmi fővárosa virágzó fejlődés után a II. világháborúban szörnyű veszteségeket szenvedett, mind anyagi, mind szellemi értelemben. Ma azonban Wrocław ismét Lengyelország egyik legdinamikusabban fejlődő városa, amely épp sokkultúrájú gazdag történelmére, nyitottságára és megújulásra való képességére a legbüszkébb. Több mint nyolc éven át tartó előkészületek után 2016-ban végre Wrocław viselheti a megtisztelő Európa Kulturális Fővárosa címet.  A kulturális évad gazdag programsorozatot ígér minden műfajban, az operától kezdve a színházon, vizuális művészeteken, zenén, filmen, performanszon, irodalmon keresztül az építészeti programokig, amelyért egy külön erre a célra életre hívott programiroda, és egy nyolcfős, ismert személyiségekből, művészekből álló kurátori csapat felel. Több száz program, köztük zenei és filmes fesztiválok, nagyszabású utcafesztiválok, ciklikus filmes programok, egész éven át tartó oktatási projektek, építészeti fórumok, kiállítások és egyéb rendezvények várják az ide látogatókat egész évben.

Februárban a világ egyik legismertebb filmzeneszerzőinek egyike, a pályájának hatvan éve alatt hatszáz filmzenét szerzett Ennio Morricone is ellátogat Wrocławba. A belváros szívében, a Solna utca 4. szám alatt található barokk műemlék épületet, az Oppenheim házat 2016-ra felújítják, és OP ENHEIM néven egy privát kulturális intézetet hoznak benne létre, amely elsősorban Wrocław és Berlin közötti kulturális kapcsolatokat erősíti majd. Itt rendezik meg a kulturális évad keretében az Andy Warhol válogatott rajzait bemutató kiállítást is. 2016 egyik legfontosabb eseményének ígérkezik az Új Európai Művészeti Biennale – Jeune Création Européenne, amelyet a Wrocławi Kongresszusi Központban rendeznek meg, és amely az európai új művészeti tendenciákat mutatja be 56 kiállító művész munkáinak köszönhetően. 2016 augusztusában a Wrocławi Nemzeti Múzeumban vendégeskedik majd bő fél éven át a berlini Hamburger Bahnhof Erich Marx gyűjteménye, többek között Joseph Beuys, Anselm Kiefer, Robert Rauschenberg, CyTwombly, Andy Warhol, Peter Halley, Ross Bleckner, Keith Haring és Julian Schnabel műveivel.

 

 

Reflektorfényben: a kultúra

A kulturális évad elsődleges célja, hogy bemutassa Lengyelország és Alsó-Szilézia vidékének, egyedülálló kulturális kínálatát, és e régióban rejlő határtalan lehetőségeket. Ezért jövőre Wrocław számos kiemelt kulturális esemény helyszíne lesz, mint például az úgynevezett Színházi Olimpia (The Theatre Olympics) amelyet Theodoros Terzopoulos neves színházi rendező alapított 1993–ban Delphoiban, s amelynek hetedik kiadása épp 2016 Kulturális Fővárosában kerül megrendezésre a Jerzy Grotowski Intézet szervezésében. De a város nemcsak fontos színházi alkotók nevéhez köthető, a XX. század egyik legfontosabb színházi alkotója, Jerzy Grotowski, a szegény színház megteremtőjének munkássága révén. Wrocław régtől fogva a film egyik legfontosabb helyszíne is volt. Itt hozták létre 2000-ben az Era Nowe Horyzonty, majd később T-mobile Nowe Horyzonty nevet viselő filmfesztivált, amely mára a kontinens egyik legrangosabb fesztiváljává nőtte ki magát. 2016-ban itt adják át az egyik legfontosabb filmes elismerést, az Európai Filmdíjat (European Film Awards), amelyet az Európai Filmakadémia (EFA) ítél oda minden év végén, több mint tíz kategóriában. A nemzetközi filmes szakma kiválóságai azonban nemcsak e kiemelt filmes programok vendégeiként érkeznek Lengyelországba, de az évadra tervezett másik fontos kulturális projekt, az ún. Filmopera kapcsán is. Ennek a projektnek a keretében Wrocławban kerül sor  David Lynch legendás Lost highway (Útvesztőben) című filmje operaváltozatának bemutatójára.

Wrocław számos más fontos zenei eseménynek is házigazdája lesz 2016-ban, elsősorban nemrég átadott új zenei helyszínén, a Nemzeti Zenei Fórum koncerttermeiben. Zenészek, táncegyüttesek, kórusok profi és amatőr művészek ezrei fordulnak majd meg a lengyel városban a Singing Europe, vagy a Zarzuela – egy este Carmennel címet viselő nagyszabású rendezvények kapcsán.

Wrocławhoz kötődnek a kortárs lengyel irodalom olyan nagyhatású szerzői, mint Tadeusz Różewicz, vagy a nemrégiben Nike irodalmi díjjal másodszor kitüntetett  Olga Tokarczuk, napjaink egyik legnagyobb lengyel szerzője, illetve a krimi műfaj legjelesebb lengyel művelője, a magyarul is olvasható Marek Krajewski. Ezért az irodalom is kitüntetett helyet foglal majd el az évforduló programjában, és Wrocław, ahol több tucat közönségtalálkozóra, irodalmi eseményre kerül sor 2016-ban viselheti az UNESCO könyv világfővárosa címet is.

 

ÉBREDÉS

2016 január 15-17. között háromnapos, grandiózus ünnepséggel, több mint száz kulturális eseménnyel, és a város történetének eddigi leglátványosabb felvonulásával veszi kezdetét a Wrocław Európa Kulturális Fővárosa 2016 programsorozat. A látványos showt egy Európa szerte ismert performansz művész, Chris Baldwin rendezi, aki egyben a kulturális évad egyik kurátora. A megnyitó legjelentősebb programja az általa rendezett előadás lesz majd, amely  meseszerű díszleteket, vizuális effektek és zenei elemeket, 30 fényinstallációt, továbbá ugyanennyi óriásbábút vonultat fel, s amelyben több mint 1300 statiszta is közreműködik. A nagyszabású előadást azonban három napon keresztül, mintegy 100 kulturális eseményt felvonultató program kavalkád előzi meg, s többek között ennek keretében lesz látható Eduardo Chillida a világhírű spanyol szobrász kiállítása, valamint egy átfogó építészeti tárlat Made in Europe. 25 év díjai az Európai Unióban a kortárs építészet területén– Mies van der Rohe Award címmel. Szintén a nyitóünnepség keretében Mercouri/Xenakis címmel kerül sor egy háromnapos, koncertekből, előadásból, kiállításból álló programsorozatra is, amelyet Iannis Xenakis, a legendás görög építész és zeneszerző, valamint Melína Merkúri – görög színésznő, kulturális miniszter, az Európa Kulturális Főváros ötletadója életművének szentelnek.

 

A hidak városának is nevezett Wrocławban 2016 tavaszán a jazz kerül előtérbe, hiszen áprilisban a kulturális évad kapcsán egy különlegesen gazdag programmal jelentkezik az immár 52 éves múltra visszatekintő Jazz nad Odrą (Jazz az Oderán) fesztivál, valamint április végén rendezik meg a Jazz Világnapját is, amely programba a város legfontosabb zenei helyszínei is bekapcsolódnak. A rendszerint ősszel, novemberben megrendezésre kerülő másik fontos fesztivál a Jazztopad is izgalmas zenei programot ígér, hiszen a legnevesebb lengyel jazzmenek mellett világhírű koreai, japán és ausztrál művészeket lát vendégül, és több megrendelésre készült zenemű világpremierjére is e nagyszabású zenei ünnep keretében kerül majd sor. Ezenkívül szinte egész évben zajlik majd az Ethno Jazz Fesztivál, amely olyan zenei csillagokat lát vendégül, akik korábban még soha nem léptek fel Wrocławban.

2016-ban tehát mindenképp érdemes ellátogatni Lengyelország kulturális és turisztikai szempontból is  egyik legvonzóbb városába, Wrocławba!

Bővebb információk: www.wroclaw2016.pl