BROKEN BOUNDARIES kortárs lengyel - magyar fotóművészeti kiállítás a CAFE Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kereteiben

Kiállítás

Kortárs lengyel - magyar fotóművészeti kiállítás a CAFE Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kereteiben

2015. október 7. (szerda), 19.00 — október 30. (péntek)

1061 Budapest, Andrássy út. 32

BROKEN BOUNDARIES

kortárs lengyel - magyar fotóművészeti kiállítás a CAFE Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kereteiben

művészek: Jarek Kubicki (PL), Rafał Karcz (PL), Mészáros Zsuzsanna (HU), Nagy Zopán (HU)

kurátorok: Tomasz Piars (PL), Petrik Tamás (HU)

megnyító: október 7-én, 19.00 órakor

megtekinthető: október 30-ig

 

MEGNYÍTÓN FELLÉP a Rats Kill Bats és a Schyzzo.com !

Az október 7-én nyíló tárlat a művészet és a zene határvonalait térképezi fel, reflektálva az alkotásokhoz köthető zenei műfajok, illetve a különféle képzőművészeti ágak korlátaira. A művek a digitális és a hagyományos alkotási módszerek, a kommerciális és a művészi látásmód, valamint az élő test és az élettelen anyagok közötti határterületekről adnak metszetet.

Az ősszel megrendezett eseményen két lengyel alkotó műveiből, valamint két tehetséges magyar művész munkáiból válogatunk.

Jarek Kubicki a gdański Szépművészeti Akadémián végzett, majd Varsóban dolgozott különféle reklámügynökségeknél. Jelenleg grafikai stúdiója, az Insania Evidens kreatív igazgatójaként dolgozik, első saját kiállítását 2013-ban rendezték Gdańskban. Műveiben előszeretettel használja a digitális technológiát, fotómanipulációinak főbb inspirálói a komor hangulatú zenék és az emberi test, illetve annak átértelmezése.

Rafal Karcz Krakkóban tevékenykedik, tanulmányait művészettörténet és ipari formatervezés szakon végezte. A kiállításon a képeiből készült lemezborítók lesznek láthatóak, munkáira jellemző az avantgárd látványvilág, valamint a klasszikus alkotási módszerek újszerű megközelítése.

Mészáros Zsuzsanna a Nikon 24/7 pályázat 2012-es és 2013-as nyertese, számos önálló kiállítással a háta mögött. Műveiben kiemelt szerepet kap a divatfotó műfaja, mely a rá jellemző látásmóddal egészül ki, képeinek egyedi hangvétele már a kezdetektől végigkíséri pályafutását. Fotóiban az editorialok világa ötvöződik a szimbolikával és az alkotó személyes élményeivel.

Nagy Zopán fotográfiával és írással is foglalkozik, eddig megjelent kötetei mellett Párizsban, Varsóban és az ország több pontján is kiállításra kerültek művei. Alkotásai az analóg technikát részesítik előnyben, változatos témákon keresztül ismertetve az alkotó látásmódját.

A megnyitó eseménynek szubkulturális vonatkozása is lesz, kapcsolódva a kiállító művészek munkáinak hangulatához dark/goth koncertekkel és vetítéssel.

Az esemény egyik zenei főszereplője a 2014-ben alakult Rats Kill Bats lesz, akik tagjaik eltérő zenei ízlését hozták közös nevezőre a deathpunk zászlaja alatt, azóta pedig hiánypótló formációként járják a klubokat és fesztiválokat.

A megnyitó másik zenekara a Schyzzo.com 2004-ben indult, azóta számos külföldi és hazai koncertet adtak, zenéjükben többek között ötvöződik az electro, a punk és a noise is. Saját szavaikkal élve zenéjük egyszerre magával ragadó, erőteljes és meglepően dallamos.

 

Petrik Tamás megnyító beszéde:

Köszönöm hogy eljöttek, és külön köszönetet mondok a ma este fellépő zenekaroknak, valamint a Lengyel Intézetnek a kiállítás létrejöttében való segítségnyújtásért. A ma kiállító művészek, illetve zenekarok gyors bemutatásával kezdem a köszöntőt. 2002-es, szubkultúrákról szóló szakdolgozatában Takács Zita a következőket írja: 

 „A szubkultúrák nem helyezkednek szembe a globális rendszerrel, csak meghatározott értékek köré szerveződnek, amelyek kiváltképp fontosak a csoport tagjai számára, ám társadalmilag is elfogadottak. A szubkultúrák aktív törekvést képviselnek a kultúrában, az uralkodó kultúra ugyanis csak azt hajlandó elfogadni, ami már beépült a szociokultúrába. A szubkultúrák jelzik a hibát a rendszerben, jelzik az összhang megbomlását és beharangozzák a normák szimbolikus áthágását. … A szubkultúrával nem egyenlő az ellenkultúra, amely nyíltan szembeszegül az uralkodó kultúrával, és arra törekszik, hogy lerombolja, átalakítsa azt. … A szubkultúra fogalma azokra a csoportokra használható, melyek nem állnak harcban a globális rendszer értékeivel, míg az ellenkultúra fogalma azon csoportok megnevezésére szolgál, melyek nyílt összetűzésben állnak a társadalom értékrendjével. A szubkultúrák megelégszenek az ellenállás szimbolikus formáival, stílus meghatározó tevékenységekkel (mint például az öltözködés, beszéd, nyelv, kitűzők, jelképek).”

A dolgozatban említett, stílus meghatározó tevékenységek mellett az egyes zenei szubkultúrákhoz kapcsolódó művészeti ágak szintén lényeges kísérői azoknak, elég ha a gót műfaji előképének tekinthető punk mozgalom fanzinjainak jellegzetes esztétikájára gondolunk – ennek a médiumnak a dark zenei kultúrában a Propaganda magazin volt a legjelentősebb képviselője. A dark zenékben a punk nyersessége és egyszerű dalstruktúrája formálódott egy lassabb, melankolikusabb zeneiségbe. A számok többségében a moll hangnem dominál, ezzel teremtve zenei közeget az említett hangulatoknak. A gitárcentrikus zenék mellett a szintetizátor alapú zenei műfajok is részesei ennek a zenei mozgalomnak, úgy mint az EBM és az indusztriál. Utóbbi műfaj a 70-es években különféle zajkeltő eszközökkel az akkor divatos tánczenék egyfajta ellenhangzását alkotta meg szekvenszerekkel, hordókkal, fémdarabokkal és minden egyéb eszközzel, mellyel ütemes hangokat lehetett kelteni. Ez a zajközpontúság a 80-as évekre a műszaki háttér fejlődésével mindinkább héttérbe szorult, és előtérbe került a szintetizátorokból kifacsarható, újabbnál újabb hangok keresése.

Az este első fellépője a 2014-ben alakult Rats Kill Bats lesz, akik tagjaik eltérő zenei ízlését hozták közös nevezőre a deathpunk zászlaja alatt, azóta pedig hiánypótló formációként járják a klubokat és fesztiválokat.

A megnyitó másik zenekara a Schyzzo.com 2004-ben indult, azóta számos külföldi és hazai koncertet adtak, zenéjükben többek között ötvöződik az electro, a punk és a noise is. Saját szavaikkal élve zenéjük egyszerre magával ragadó, erőteljes és meglepően dallamos.

Legyen az képzőművészeti vagy alkalmazott művészeti ág, szubkultúra, líra, próza, vagy zenemű, legalább egy tulajdonságban biztosan megegyeznek: összehozzák az embereket.

Videók