Patrycja Pustkowiak: Éjszakai állatok

Irodalom

Patrycja Pustkowiak első könyve, az Éjszakai állatok az egyik legtekintélyesebb lengyel kiadó, a W.A.B. gondozásában látott napvilágot tavaly októberben. Idén ő képviseli Lengyelországot a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében, már 15. alkalommal megrendezésre kerülő Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján.

2014. április 26. (szombat), 14.30 — április 26. (szombat), 18.00

Millenáris

Budapest, II. Kis Rókus u. 16-20.

fot. Mateusz Straszewski 

Lebilincselő debütregény, melynek főszereplői egy fiatal lány, Varsó és az éjszaka. Alkonyatkor a Város új arcát tárja elénk; az utcákra kimerészkednek az állatok, a lecsúszott, ámde büszke, vonzó, egyúttal visszataszító Tamara Mortus pedig plázák, klubok és kaszinók ösvényét követve indul útjára az éjszakába. Magához hasonló, kétségbeesetten extázisra szomjazó alakokkal hozza össze a sors. Mindent kipróbálna: alkoholt, drogot, pornót; a cél: eljutni a tapasztalás végső határáig. Egy ponton azonban minden visszájára fordul, kicsúszik a lány irányítása alól: a féktelen party rémálomba, a kiruccanás gyilkosságba torkollik.

Mindig is szerettem volna olyan könyvet írni az alkoholról, amelyben nő játssza a főszerepet. Ezért találtam ki és ítéltem bukásra Tamara Mortust, amikor találkozóra küldtem a saját démonaival és mindazokkal, amelyeket a kínok katalizátora, a kortárs civilizáció hív életre.

Patrycja Pustkowiak

Mint a Vulkán alatt, csak nőknek – és ez több, mint bók, mert Lowryban egy ezreléknyi sincs abból a humorból, ami Patrycja Pustkowiak sajátja. Visszataszító, de szórakoztató. Túlzó, ugyanakkor valóságos. Komolyan ajánlom.

Justyna Bargielska

Patrycja Pustkowiak (szül. 1981) – krakkói születésű, végzettségét tekintve szociológus, foglalkozását tekintve újságíró. Olyan vezető lengyel lapoknál jelentek meg publikációi, mint a „Bluszcz", „Chimera", „Lampa", „Polityka" vagy a „Wprost”. Szépirodalmi írásait először 2004-ben közölte a „Twórczość” című havilap.  Varsóban él. Első könyve, az Éjszakai állatok az egyik legtekintélyesebb lengyel kiadó, a W.A.B. gondozásában látott napvilágot tavaly októberben.

Részletek a műből Szathmáry-Kellermann Viktória fordításában, az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának katalógusában.

A Varsói Nemzetközi Könyvvásár szervezője, a Murator Expo jóvoltából idén is lesz lengyel stand! (B49/B)