Igor Ostachowicz: Űzött lelkek éjszakája

Irodalom

Könyvbemutató a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében, a Kossuth Könyvkiadó és a budapesti Lengyel Intézet szervezésében.

2014. április 26. (szombat), 13.00

Millenáris, Szabó Magda terem

Bp., II. Kis Rókus u. 16-20

Az Űzött lelkek éjszakája az ezredforduló ellenkulturájának lengyel kultuszkönyve, a „sex and drogs and rockandroll” nemzedékének brutális,mosdatlan szájú regénye.

A többféle síkon játszódó, meghökkentő történet helyszíne az egykori gettó, ahol ma divatos bevásárlóközpont és lakóházak állnak. Zavarba ejtő, furcsa kísértetek, élőhalottak jelennek meg a főhős lakásában, akik vagy a gettóban haltak meg, vagy a varsói felkelésben estek el. Akik nem tudják teljesen elhagyni a földi világot, mert teljesíteniük kell még valamit ahhoz, hogy átjussanak a másvilágra.

A föld alól előjövő halottakkal kellene együtt létezniük, sőt szembenézniük az élőknek. A történelem azonban ismétli önmagát: hatvan év múltán Varsó utcáit üvöltő újnáci bandák lepik el, és ismét hajtóvadászat indul az egykori áldozatok ellen. A Gonosz újra győz…

Igor Ostachowicz különös regénye kiáltás napjaink társadalmának anarchiája, a másság gyűlölete ellen. Rekviem a második világháború alatt elpusztított varsói zsidókért, „akikre senki sem emlékszik, akiknek nincs családjuk, akiknek sírja fölött senki sem imádkozik”, mert utódaik sem maradtak.

Várható megjelenés: 2014. április 7.

Igor Ostachowicz Űzött lelkek éjszakája (Noc żywych Żydów) ford. Németh Orsolya

Kossuth Kiadó 2014

 

 

 

A Varsói Nemzetközi Könyvvásár szervezője, a Murator Expo jóvoltából idén is lesz lengyel stand! (B49/B)