VARSÁNYI 100

Egyéb

Varsányi Istvánra, a lengyel nyelv és kultúra népszerűsítése teren kiváló érdemeket szerzett műfordítóra, nyelvtanárra, tankönyvíróra és szótárszerkesztőre emlékezünk.

2013. november 21. (csütörtök), 18.00

Lengyel Intézet

Budapest 1065, Nagymező u. 15.

1951-től a lengyel kultúra népszerűsítésével a Lengyel Olvasóterem foglalkozott, a háború előtti Lengyel Intézet közvetlen örököseként. Már egy év múltán elindultak a lengyel nyelvtanfolyamok, melyek Varsányi István vezető nyelvtanár karizmatikus személyének köszönhetően rövid idő alatt rendkívül népszerűvé váltak. A becslések szerint „Pista bácsi” több mint harminc év alatt mintegy 17 ezer diákot avatott be a lengyel nyelv rejtelmeibe.

A mára már ismert író, költő, műfordító Gömöri György, egykori tanítvány így emlékszik vissza rá:

„Varsányi szépen beszélt lengyelül, jól hangsúlyozott nehéz és hosszú szavakat, sőt külön versenyeket rendezett a nehezebb kifejezések helyes kiejtéséből. A nyelvtanórákat lengyel népdalok éneklésével gazdagította - mai napig tudok olyan gurál dalokat, amelyeket egy Varsóban vagy Poznanban felnőtt fiatal talán nem is ismer”.

Humorának, tanítási metódusának, személyiségének, lelkesedésének köszönhetően számtalan fiatalt sikerült a lengyel kultúra iránt fogékonnyá és nyitottá tenni, megismertetni őket a lengyel nyelv rejtelmeivel. Tanítványai közül később sok kiváló műfordító, polonista került ki.

Az est keretében tanítványai, barátai idézik fel egy kötetlen beszélgetés formájában Varsányi István alakját, beszélnek hozzá fűződő viszonyukról, emlékeikről.

Az est moderátora: Nanovfszky György

Az emlékest létrejöttéért külön köszönet illeti Aczél Máriát, Varsányi István lányát.

Videók