Hello Wood 2013 CLOSER!

Egyéb

A világhírű lengyel MOOMOO iroda, a barcelonai CODA építészei és Zobóki Gábor is workshopvezetők az alkotótáborban!

2013. július 15. (hétfő) — július 21. (vasárnap)

Csórompuszta

Közösségépítés a design és az építészet eszközeivel

A Wallpaper magazin szerint a világ 30 legjobb építészirodája közé tartozik a lengyel Moomoo, amely egyike azon európai irodáknak, ahonnan tervezők érkeznek, hogy workshopot vezessenek Csórompusztán, a 2013-as Hello Wood alkotótáborban. A spanyol, angol, lengyel, német, osztrák és magyar építészek idei munkájának témája: CLOSER!, azaz KÖZELEBB!  Múlt évben a Hello Wood résztvevői 8 borsodi településre készítettek installációkat, hogy saját eszközeikkel tegyenek a helyi közösségekért. A szociális építészeti beavatkozások a közösségi életet próbálták elősegíteni. Voltak kreációk, amelyek enyhítették a lokális feszültségeket, mások elősegítették a település identitásának pozitív alakulását. A szervezők 2013-ban azt szeretnék továbbvizsgálni, hogyan tudnak az építész és tervező szakmák közösségépítő szerepet betölteni, azaz hogyan fűzhető szorosabbra az emberek, a természet és az épített környezet  közötti viszony a design és az építészet eszközeivel.

A világhírű lengyel MOOMOO Iroda is vendége lesz a július 15-21. között, Csórompusztán megrendezésre kerülő Hello Wood 2013 CLOSER! alkotótábornak.

A lengyel Moomootól – melyet a Wallpaper magazin a világ 30 legjobb építészirodája közé sorolt – két tervező-munkatárs, Tomasz Szponar és Bartłomiej Skowronek érkezik majd, hogy workshopot vezessen az idei Hello Wood alkotótáborban.

A Moomoo Architects alapítói, Jakub Majewski és Łukasz Pastuszka, fiatal építészek. A lengyel fővárosban, Varsóban és Łódzban működő tervezőirodában magasan kvalifikált és tehetséges tervezők csapatai végzik a munkát a kezdeti koncepcióktól kezdve a tervezés különböző fázisain át egészen a megvalósításig, egymással szoros együttműködésben.

A tervezőirodának tulajdonképpen két része van: az egyik a lengyel tervezőket tömörítő, hazai építészcsapat, amely évről évre bővül, a másik pedig a nemzetközi team. Az iroda ugyanis stabilan együttműködik német, portugál és spanyol építészekkel, hiszen az alapítók fontosnak tartják, hogy a fiatal külföldi szakemberek, pályakezdők által nyomon követhessék a legújabb nemzetközi trendeket és gazdagítsák tapasztalataikat. Ezt a multikulturális közeget a Moomoo alapítói a tervezés egyik legfontosabb, inspiráló aspektusaként értékelik. Az utóbbi időben kínai szakemberekkel is szorosra fonták az együttműködést, olyannyira, hogy elképzelhető: a közeljövőben Kínában is nyílik egy testvériroda.

Az Moomoo alapítói nagy hangsúlyt fektetnek a fiatal, pályakezdő építészekkel való együttműködésre, szakmai gyakorlatokra, hiszen véleményük szerint a gondolkodás folyamata, a kreativitás és a fejlődés a közös munka rendkívül fontos eleme.

moomoo.pl

Égbolt, szél, zene, tűz, kocsma, asztal: néhány azon dolgok közül, amelyek kohéziós szerepet töltenek be egy közösség életében - mondják  a Hello Wood idei workshopvezetői. Közülük ketten, Tomasz Szponar és Bartołomej Skowronek a Moomoo irodából úgy gondolják, életünkben az egyik legfőbb kihívás, hogy a globalizáció, a digitális világ és a felgyorsult élet elfeledtette velünk a “könnyű életet”. A cél, hogy visszataláljunk az érzékeinkhez. Senses - Levels - People (Érzékek - Szintek - Emberek) munkacímű projektjük során egy olyan teret fognak létrehozni, ahol az érzékelés felerősödik, és az emberek természettel való interakciója intenzívebbé válik. A lengyel alkotópáros workshopján kívül további 10 műhely indul a fesztiválhangulatú Hello Wood designeseményen, amelyeket egytől egyig élvonalbeli tervezők és építészek vezetnek majd. Enrique Soriano és Pep Tornabell a barcelonai CODA építészirodából, Holger Alpermann a Berlini Művészeti Egyetemről (UDK), Pap Bence a bécsi Iparművészeti Egyetemről (Universität für Angewandte Kunst) és Oliver Sales brit építész, Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója és Turányi Bence, a t2a építésziroda építésze, Szőke Gábor Miklós a sztárallűrjeiről is ismert szobrászművész, Dékány Tibor, Hatvani Ádám és Harcsa Dia a Sporaarchitects építészirodából, Gál Béla,  Frikker Zsolt  és Vass-Eysen Áron, Cseh András és Veres Bálint, Nagy Nándor és Szabó Bulcsú - és idén a magyar szakma egyik nagyja, Zobóki Gábor DLA habil. építész is csatlakozik egyik kollégájával, Csiszér András építésszel  a Zobóki-Demeter Építészirodából workshopvezetőként az alkotótáborhoz.

A szervezők, Pozsár Péter (kurátor), Bakos Maxim (igazgató), Huszár András és Ráday Dávid (kreatív vezetők) olyan alkotások megszületését várják, amelyek “egy lépéssel közelebb” hoznak, azaz rámutatnak az érintkezési pontok nélkülözhetetlenségére, a személyes kontaktus pótolhatatlanságára. Lehetnek ezek találmányok, amelyek összehoznak időst és fiatalt, vagy épp nőt és férfit. Lehetnek installációk, amelyek rámutatnak a művi környezet és a létrehozói közötti kapocs különös elemeire, vagy olyan alkotások, amelyektől az eddig passzív szemlélő aktív szerepet vállal ember és természet kapcsolatában.

A Hello Wood továbbra is fontos szerepet tölt be azoknak a fiataloknak, diákoknak az életében, akik a workshopokban dolgoznak egy-egy vezető-mentor keze alatt. A szervezők a résztvevőket pályázat útján választják ki. Az alkotótábort a Wood Junior gyerektábor előzi meg, majd a csórompusztai alkotóhetet követően a Hello Wood a Szigetre és a Design Hét Budapestre költözik.

A Hello Wood egy multikulturális, multidiszciplináris művészeti program. Legismertebb eseménye a nyaranta megrendezésre kerülő egyhetes alkotótábor, ahol ismert és elismert szakemberek, művészek osztják meg tudásukat tehetséges fiatalokkal. Az itt létrehozott alkotásoknak két közös jellemzője van: többnyire fából készülnek és nem hiányozhat belőlük társadalmi szerepvállalás és művészet összefonódása.  A Hello Wood tudományos és művészeti területeket integrál, közösséget épít és tehetséget kutat. Nem csak országhatárokat átívelve hoz össze diákokat és oktatókat, de az egyszeri embert is összeköti az alkotó tervezőkkel.

A Hello Woodhoz a faanyagot 2010 óta a Jaf Holz Ungarn Kft. biztosítja. A Hello Wood kiemelt támogatója a Design Terminál.

A program hivatalos honlapja: www.hellowood.eu


Események:

  • Wood Junior: 2013. július 1-6. (15-18 éves gyerekeknek), 2013. július 8-13. (9-14 éves gyerekeknek)
  • Hello Wood alkotótábor: 2013. július 15-21.
  • Hello Wood a Szigeten: 2013. augusztus 5-12.
  • Design Hét Budapest: 2013. szeptember 27.-október 6.

Főszervező: Hello Wood Kft. 

Kiemelt támogatók: Design Terminál, Jaf Holz Ungarn Kft.

Támogatók: Accounting Solutions Kft., Bird and Bird, Bosch, Cypress, DHL Supply Chain, Häfele, Holland Nagykövetség, Lengyel Intézet Budapest, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Remmers, Sió, Sziget, Zerocom

Partnerek: Mome line - design műhely, Reflekt,  Proud, DEMO, The Budapest Design Meetup

Média partnerek: Designeast, építészfórum, hg.hu, Kultúrpart,  LIBRI Média, Magyar Asztalos, Octogon, Origo, Trendguide, WeLoveBalaton