Kovács István „Egy a lengyel a magyarral”. A szabadságharc ismeretlen lengyel hősei - könyvbemutató

Irodalom

A budapesti Lengyel Intézet szeretettel meghívja Önt Kovács István „Egy a lengyel a magyarral”. A szabadságharc ismeretlen lengyel hősei című könyvének bemutatójára.

2013. május 28. (kedd), 18.00

Lengyel Intézet

A budapesti Lengyel Intézet szeretettel meghívja Önt Kovács István „Egy a lengyel a magyarral”. A szabadságharc ismeretlen lengyel hősei című könyvének bemutatójára.

A kötetet bemutatja: Hermann Róbert történész

 

A belépés ingyenes.

 

Miután Magyarország és Ausztria között 1848. október 3-án kitört a nyílt háború, szinte természetes, hogy Zsurmay (eredeti nevén Leopold Żurmański) huszon-három nappal később élére állt a Vilmos huszárezred alezredesi osztálya Zbarażból hazatérni akaró 2. századának. A tarnopoli sztaroszta jelentése szerint egyenesen Zsurmay buzdította szökésre a huszárokat…

Kalandos hazatérésüket riporteri hűséggel rögzítette Eötvös Károly a Százhetvenöt huszár című elbeszélésében, amelynek tény-anyagát Hermann János beszámolóiból merítette, aki a 10. Vilmos-huszárezred fent említett századában szolgált őrmesterként, s fontos szerepet játszott a szökés előkészítésében. Hermann az 1860-as évek második felében Eötvös Károly kérésére leírta hazatérésük krónikáját, amelyet elküldtek Jókainak, aki azt Baradlay Richárd kapitány Bécs alól Morvaországon keresztül hazaszökött századának történeteként dolgozta fel A kőszívű ember fiaiban. A Nyolcvan huszár című film is részben a Vilmos-huszárezred századtörténeteinek 1848-as őszi epizódjait jelenítette meg.

Eötvös Károly is aláhúzza, hogy ilyen távolságból a vállalkozásnak azáltal lehetett esélye, hogy a Galíciában ekkor még legálisan működő lengyel nemzeti gárdák, nemzeti tanácsok és magyarbarát bizottságok beavatott tagjai pénzzel, vezetőkkel, élelmet biztosító közvetítő bázisok megszervezésével (vagyis nemesi udvarházak beszervezésével) támogatták a hazatérő huszárokat.

Zsurmay, minden bizonnyal tagja volt a területi magyarbarát bizottságnak, de döntéséhez az is hozzájárulhatott, hogy éveken át az alezredesi osztály 2. században szolgált őrmesterként.

- részlet a könyvből -

Kovács István, „Egy a lengyel a magyarral”. A szabadságharc ismeretlen lengyel hősei. Történelmi esszék. Budapest: Magyar Napló, 2013. Második, javított és bővített kiadás.