Varga és Stasiuk a Pepitában!

Irodalom

Május 12-én, vasárnap 18:00 órakor a kortárs lengyel irodalom két kiváló, Magyarországon is ismert művelője beszélget majd irodalomról, utazásokról, emberekről, tájakról, helyekről, és úgy általában az életről a Pepita Ofélia Bárban. A beszélgetés lengyel nyelven, tolmácsolás nélkül zajlik.

2013. május 12. (vasárnap), 18.00

Pepita Ofélia Bár

Budapest, Klauzál tér 5.

Az apai ágon magyar származású Krzysztof Varga író, publicista, az egyik legnagyobb lengyelországi napilap, a Gazeta Wyborcza kulturális rovatának szerkesztője, számos sikerkönyv, többek között a magyarul is megjelent Turulpörkölt, TequilaFejlődésregényMűmárvány síremlék és a Függetlenség sugárút című könyvek szerzője. Varga a lengyel irodalmi és szellemi élet fontos személyisége, legalább annyira, mint az 1960-ban született Andrzej Stasiuk. A nagy utazó ma viszonylag visszavonultan él az Alacsony-Beszkidek vidékén. Prózaíró, esszéista. A Hebron falaiDuklaGalíciai történetek, a Kilenc, az Útban Babadagba, a Taksim és még jó néhány sikerkönyv szerzője. Műveiért számos irodalmi díjat, rangos szakmai elismerést kapott Lengyelországban és világszerte. Könyveit szinte minden európai nyelvre, ezen kívül még koreaira is lefordították.

Vargának és Stasiuknak hihetetlen jók a helyrajzi ismereteik, és fejlettek a receptoraik, már ami a minket körülvevő valóságot illeti. Regényeikben, könyveikben érzékletes és árnyalt képet festenek a közép-kelet európai térségről, a volt keleti blokk országainak rendszerváltást követő lassú átalakulásáról. Hangjukat autentikusnak, az általuk ábrázolt világot hitelesnek látjuk, hiszen midketten nemcsak pontos és éber megfigyelői a valóságnak, de meg is élik, tapasztalati szinten rögzítik a minket, közép-, és kelet-európaiakat körülvevő reáliákat.

Stasiuk magyarul megjelenő, a Magvető Kiadó gondozásában megjelenő „Át a folyón” című új könyvének bemutatójára másnap, május 13-án kerül sor a Fugában, ahol 18:00 órától Lévai Balázs beszélget majd a szerzővel. (Bővebben)

 

A program szervezői:

Lengyel Intézet
Szláv Textus
Pepita Ofélia Bár

LENGYEL NYELVŰ PROGRAM!!!