Találkozás Lidia Amejkoval

Irodalom

Lidia Amejko a Visegrádi Alap irodalmi ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasa volt Budapesten. A találkozó keretében részleteket hallhatunk a lengyel szerzőnő „A telepi szentek élete” című könyvéből.

2012. november 27. (kedd), 18.00

Lengyel Intézet

1065 Budapest, Nagymező u. 15.

Photo: Danae Ribibitsch

Moderátor: Pálfalvi Lajos

A telepi szentek élete abszurd humorral telített szürrealista elbeszélés, a Jerikó italboltnál szájról-szájra járó, nem hétköznapi szentekről szóló lakótelepi Legenda Aurea. Itt van például a semmit körbeszegő Szent Janináról szóló elbeszélés, vagy Szent Chajdeger (Heidegger lengyelesen) története, aki felkarolta a ki nem mondott szavakat, Szent Dormidoré – az álomfejtőé… és még sok más történet. A könyvben egy furcsa lakótelep képe körvonalazódik, egy isteni betonkeverőből kipottyant nem tervezett teremtményé.

Egy világ, ahol az élők az interneten keresztül beszélgetnek a halottakkal, ahol a süteményből formázott emberfiainak kártyás vagy előfizetéses lelkük van, és akikkel Uruk és Teremtőjük sms-eken keresztül kommunikál. Az idő körkörös, olykor megáll, majd megfordul, szétmállik, az élet és a halál közti határ jelzés-szerű, a hősök identitása behatárolhatatlan, jelentésük elmosódott. A nyelv a valóság kézzelfogható része: mindenhol ott hömpölyög a hajléktalan szavak hordája, a mondatok akár a mag, csírába szöknek, a kérdések pedig cseperednek, gondviselőre szorulnak, a gondolatok túlcsordulnak, kiáradnak az elmékből…

Mi ez a világ? Mit szimbolizál a telep? Amejko egyfajta alternatív mitológiát teremt, melyben a pure nonsense misztikussága a filozofikus iróniával keveredik.