Agnieszka Holland a Cinefest életműdíjasa

Film

Szeptember 16-án a 9. Jameson CineFesten tart mesterkurzust a fesztivál 2012-es életműdíjasa, az európai mozi egyik meghatározó alakja: Agnieszka Holland.

2012. szeptember 14. (péntek) — szeptember 23. (vasárnap)

Miskolc Művészetek Háza

Rákóczi u. 5.

Agnieszka Holland: In Darkness

Dolgozott a pályakezdő Leonardo DiCaprióval, a már befutott Andrzej Wajdával, Gary Oldmannal, Jean-Claude Carriere-rel, Gerard Depardieu-vel, Hanna Schygullával, Albert Finney-vel, Ed Harrissel. Golden Globe-díjas, háromszor jelölték Oscarra, legutóbb idén februárban. Szeptember 16-án a 9. Jameson CineFesten tart mesterkurzust a fesztivál 2012-es életműdíjasa, az európai mozi egyik meghatározó alakja: Agnieszka Holland.

Sötétségben (In Darkness) című filmjét, melyet a mesterkurzus után vetítünk, nemcsak Oscar-díjra jelölték, hanem a lengyel nemzeti filmfesztiválon is szinte minden díjat elnyert - köztük a legjobb rendezőét. A látványos történelmi film, amely Lembergben játszódik a II. világháború idején, tökéletesen illusztrálja Holland művészi erényeit: négy nyelven beszélő, négyféle nemzetiségű színészeivel tökéletes összhangban hozott létre egy európai művet - amely képes eljutni az európai közönséghez.

A lengyel nemzetiségű, Varsóban született Agnieszka Holland pályája kezdetétől "határjáró": a filmrendezést Prágában tanulta, kezdetben Andrzej Wajda és Krzysztof Zanussi mellett tanulta a szakmát, forgatókönyveket írt Wajdának (Danton, Szerelem Németországban). Első filmje, a Vidéki színészek sikere és a lengyel rendkívüli állapot kihirdetése után 1981-ben Párizsba emigrált. Az Armin Mueller-Stahl főszereplésével készült Keserű aratásért jelölték először Oscar-díjra 1986-ban, másodszor 1992-ben nominálták az Európa, Európáért (1990) - a mű elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Golden Globe-ot is. Első amerikai filmjét, A titkok kertjét, Francis Ford Coppola meghívására, 1993-ban készítette. A még szinte ismeretlen Leonardo DiCaprióra ő bízta első 1995-ben komoly szerepét, Rimbaud-ot, a költőt a Teljes napfogyatkozásban. Közben Kieslowski Három szín: kék című filmjének társírója volt, és megfilmesítette a Washington Square című Henry James-regényt Jennifer Jason Leigh-vel és Albert Finney-vel. 2006-ban Magyarországon forgatta a Beethovenról árnyékábant, Ed Harrissel. A Sötétségbennel tért vissza a csúcsra. 

Agnieszka Holland szeptember 16-án 18 órakor tart mesterkurzust a Jameson CineFesten, majd a Sötétségben magyarországi premierje előtt veszi át az életműdíjat.

Az idei fesztivál zsűritagjai között ott lesz KRZYSZTOF VARGA, magyar származású lengyel író, publicista, a Turulpörkölt című nagysikerű könyv szerzője.

Videók