II. Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnep

Film

Lengyel gyerekfilmek a Bielsko-Biała-i Rajzfilmstúdió kínálatából

2012. május 27. (vasárnap)

Művész Artmozi, Örökmozgó Filmmúzeum

 

AZ SFR RÖVID TÖRTÉNETE

Az SFR (Studio Filmów Rysunkowych –Rajzfilmstúdió) története 1947-ben, Katowicéban kezdődik, amikor is megalakul a Kísérleti Rajzfilmstúdió. 1948-ban az együttes Wisła városába helyezi át székhelyét, majd valamivel később Bielskoban talál végleges otthonra.

A kezdeti évek tapasztalatszerzéssel és a munkacsapat kialakításával telnek. 1948-ban készül el a stúdió első filmje Czy to był sen? (Álom volt?) címmel, melynek témáját a nemrég véget ért II. világháború adta. 1953-ban mutatkozik be Bielsko-ban Lechosław Marszałek Koziołeczek (Kisgida) című filmjével, mely díjat kap a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon is. Ezek a lengyel animáció első nemzetközi sikerei, a stúdió működése is felélénkül, melynek hatására 1947 – 1955 között 21 film készül. A rohamos fejlődés elsősorban a televízió fellendülésével és elterjedésével áll összefüggésben. 1963-ban tűnnek fel a képernyőn a hamarosan Magyarországgal együtt egész Európát meghódító Lolek és Bolek mesehősök, minden idők legnépszerűbb lengyel rajzfilmjének főszereplői. A Stúdió 1963- 1986 között, 23 év alatt  több mint 200 Lolek és Bolek (Lolek i Bolek) filmet (köztük számos rövid- és játékfilmet, valamint reklámfilmet) készít. Eközben feltűnik egy másik mesehős, Reksio, aki a magyar gyerekeknek Rexi kutya néven mutatkozik be, és aki 23 éven át, szintén töretlen népszerűségnek örvend az apróságok és a rajzfilmszerető felnőttek körében. Feltűnik a képernyőn egy új rajzfilm Błekitny Rycerzyk (Kék lovag), mely az 1967-1990-es időszakban rendkívül közkedvelt, olyannyira, hogy 1983-ban a sorozat sikerén felbuzdulva egészestés film készítésére szánják el magukat az alkotók. (A filmet Magyarországon is bemutatták).

A filmstúdió eddig több mint 1000 filmes produkcióval büszkélkedhet, melyek közül 250 ért el jelentős sikereket hazai, illetve nemzetközi filmszemléken, fesztiválokon.

http://www.sfr.com.pl/

 

Lengyel gyerekfilmek a Bielsko-Biała-i Rajzfilmstúdió kínálatából a II. Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnep keretében

További információk a programról és a rendezvényről:

http://rajzfilmunnep.hu/2012/,

http://muveszmozi.hu/programok/gyermeknapi-vetites

A Lengyel Intézet által összeállított rajzfilmblokk:

május 27., 11.00
Művész Artmozi (1066 Budapest
 Teréz körút 30.)


1. Reksio śpiewak – Rexi kutya kalandjai c. sorozat: Rexi énekel
Rexi kutya kis gazdája hegedülni tanul, a hamis hangok rettenetesen bántják a kiskutya fülét. Még jó, hogy a szomszédban lakó kislány a zongoránál már jóval ügyesebb, és a kiskutya be tud kapcsolódni áriázni. Vajon végül hogyan fogja tudni a kisfiú visszaédesgetni a házi kedvencét magához?

2. Kłusownik – Bolka és Lolka c. sorozat: Orvvadász
Lolka és Bolka, a két jóbarát túrázni indulnak az erdőbe - a kismókusok, a madárkák és az őzikék legnagyobb örömére. Az erdő kedves lakóira azonban egy orvvadász is szemet vetett, így a két kisfiú rögtön akcióba lép az állatok megmentésére.

3. Myszka na wycieczce – Egérke kirándul
Szombat lévén Egérke túrázni indul. Hegyen-völgyön át gyalogol, mígnem elér egy öreg vár oldalába, ahol éjszakára sátrat ver. Lehet, hogy inkább el se indult volna, ha tudná, micsoda izgalmak várnak rá ezen az elhagyatott vidéken!

4. Wędkarstwo – Leon róka c. sorozat: Halászni jó!

5. Giermek – A kék lovag kalandjai c. sorazat: Az apród
A bogarak élete nem könnyű, főleg ha a lovagkorban élnek. De szerencsére nekik is van egy Supermanjük, a kék lovag, aki szöcskeháton érkezik, és segít, ahol tud.

6. Na szlaku – Kalandos út
A Vadnyugat kopár vidkén két kalandor próbál szerencsét, hogy aranyat találjanak a föld alatt. Az aranyásók élete köztudottan tele van veszéllyel és izgalommal.

7. Na wyspach Polinezji – Bolka és Lolka c. sorozat: Polinézia szigeteken
Lolka és Bolka, a két jóbarát a világ túlsó felére, Polinéziára hajóznak, a cápák, gyöngykagylók, polipok és teknősbékák földjére.

8. Piraci rzeczni - A kék lovag kalandjai c. sorazat:A folyami kalózok
Az ocean közepén a kis sziget lakóit kalózok ejtik fogságba. Itt csak a kék lovag segíthet!

9. Samolub – Önző gyerek
Két kisfiú játszik egymás mellett a parkban: egyikük csupa szív, kedvesség, másikuk olyan rosszcsont, amilyet még világ nem látott. Ez a mese az ő barátságuk története.

További gyerekfilmek az Örökmozgó Filmmúzeum (1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.) műsorán:

május 27., 10:30 / Lolka és bolka meséi VetítésLolka és Bolka (lengyel rajzfilm sorozat, 1964 - rendező: Wladislaw Nehrebecki)


Lolka és Bolka két pajkos, kíváncsi és nagyon jószívű fiúcska. Kalandos történeteik során felfedezik a körülöttük lévő világot. Folyamatosan olyan szituációkban találják magukat, amely minden hétköznapi kisgyermekkel, akár veled is megtörténhetnek.

május 27., 12:00 / A kis kalandorok

Muzsika (lengyel bábfilm, 1961)
Kaland az erdőben (lengyel bábfilm, 1962)
Az egér és az oroszlán (Macskássy Gyula, 1957)
Hipp-Hopp kenguru (A vaddisznó)(magyar rajzfilm, 1975)
Hipp-Hopp kenguru (borz)(lengyel rajzfilm, 1975)
Peti az állatkertben (Nepp József, 1963)
Peti és a barométer (Macskássy Gyula, 1967)