Artur Domosławski: Háborúk és forradalmak költője

Irodalom

Ryszard Kapuściński életrajza -Könyvbemutató.

2012. május 22. (kedd), 18.00

Európa Pont, Millenáris

Budapest, Lövőház u. 35.

Ryszard Kapuściński nagy visszhangot kiváltó életrajzának szerzőjével az európai identitásról Magyari Péter újságíró beszélget.

Artur Domosławski: A háborúk és forradalmak költője
Poligráf Kiadó, 2011
Ford.: Hermann Péter

Ryszard Kapuściński, akinek könyvei Magyarországon is igen keresettek voltak, szépirodalmi szintre emelte a riport műfaját. Az egész világot beutazta, 27 forradalom szemtanúja volt, sokszor forgott életveszélyben, négyszer akarták agyonlőni, 12 háborús fronton fordult meg, Afrikában súlyos trópusi betegséget szerzett, amelyből felgyógyult. Rangos lengyel folyóiratok munkatársaként, majd pedig a PAP lengyel hírügynökség afrikai és latin-amerikai tudósítójaként dolgozott évtizedeken át.
Artur Domosławski három évig dolgozott Kapuściński terjedelmes életrajzán. A család barátként kezelte a tehetséges újságírót és tanítványt, minden segítséget megkapott - most viszont perelni akarja az özvegy a mester lejáratása miatt. A szerző a krakkói Znak kiadó támogatásával járta végig azokat a helyszíneket, amelyek a legfontosabbak voltak világjáró hőse számára, a kész mű ismeretében a szerkesztők mégis veszni hagyták a befektetést, és lemondtak a kiadásáról. A lengyel Bertelsmann megköszönte az ajándékot, piacra dobta a könyvet, majd két hét alatt eladott belőle kétszázezret. Azóta mindenki erről beszél Lengyelországban, de máshol is rögtön felfigyeltek a könyvre, ahol fogalommá vált Kapuściński neve.

A rendezvény nyelve: magyar

A Lengyel Intézet és Európa Pont közös rendezvénye