D*alternatív*A

Irodalom

A VI. Budapest Transzfer Nemzetközi Írófesztivál vendége: Weronika Lewandowska & Plan.kton. Beszélgetés és felolvasás zenével.

2012. május 12. (szombat), 16.00

Petőfi Irodalmi Múzeum

1053 Budapest Károlyi Mihály utca 16.

D*alternatív*A

szó, szöveg, zene, dal, meg minden, ami kell

A 2012-es Fesztiválunk témájának az élő európai irodalmi underground önszerveződő kultúrájának egy szeletét választottuk, azon éneklő költőket, dalnokokat, akik a költészet eredetéig nyúlnak vissza, elválaszthatatlannak tartva műveiket a hangzástól, a zenei formától. „Az irodalom – írja Ottlik Géza – valahol ott kezdődik az igricek és regősök világában. A mese szájról-szájra jár, ennek a mítoszi literatúrának az anyaga a beszéd. A költészet még szentség, hagyomány – mindenesetre ünnep. A nyelv szűz, ősi – a köznap szavait illesztgetik össze a diákok s vajákosok, poézist formálnak belőlük s a szavak bűvöletét. S ahogy a barbár grammatikából valami kezdetleges irodalom alakul, kivilágosodik az út: a jó hangzás.” A Budapest Transzfer Fesztivál arra a folyamatra is rákérdez, ahogyan ez a hagyományos, ősi kulturális erő beépül a modern kultúra kereteibe.

Wernitzer Julianna, Horváth Csaba

 

 

Programok

13 óra - Kerekasztal beszélgetés a dalról, a költészet és zene viszonyáról a nyolcvanas évektől máig
A beszélgetés résztvevői: Bereményi Géza, Lovasi András, Müller Péter, Kemény István
Moderátor: Horváth Csaba

Beszélgetések és felolvasások zenével

14 óra - Twm Morys (Wales)
Beszélgetőpartner: Gyukics Gábor

15 óra - Müller Péter
Beszélgetőpartner: Horváth Csaba
A beszélgetés után zenél: Müller Péter, Szakcsi Lakatos Béla, Takács Eszter

 

16 óra - Weronika Lewandowska & Plan.kton (Kordian Piwowarski, VJ Jago), Lengyelország

Beszélgetőpartner: Horváth Csaba

17 óra - Beck Zoltán
Beszélgetőpartner: Artner Szilvia

18 óra - Niels Lyngsø (Dánia)
Beszélgetőpartner: Simon Márton

19 óra - Závada Péter
Beszélgetőpartner: Simon Márton

A beszélgetés után zenél: Akkezdet Phiai

Belépőjegy: 800 Ft

További info

 

Weronika Lewandowska

1983. május 12-én született Kwidzynben, Lengyelországban.

Költészete leküzdi a nyelvi korlátokat . Ezt a 2006-os International Slam! Revue színpadán, Berlinben be is bizonyította, ahol első alkalommal ragadta magával és hipnotizálta külföldi közönségét. Ezután dallamos, szláv verseivel bejárta Varsót, Düsseldorfot, Augsburgot, Prágát, Brnot, Torinót, Párizst, Reims városát, Londont, Kijevet, Pekinget és megfordult a legfontosabb költészeti és slam-rendezvények színpadain („Metró-versek” 2011, Reims Slam d'Europe, European Slam Meeting Berlin 2009).

Részt vesz a plan.kton nevű, varsói audiovizuális projektben, ahol alkotótársaival, Kordian Piwowarskival és VJ Jagoval közösen fedezik fel a ritmus, szavak, hang és zene kapcsolatát, különféle stílusokkal kísérletezve, melyek összességükben közelebb állnak a klubhangulathoz, mint a művelődési házak békés költői estjeinek világához. Visszafogottság és lendület, női érzékenység, érzékiség és az utca ragadozói, sikátorokban rejtőző baljós árnyak csapnak össze ebben a zenei térben. Lewandowska szerint költészete a kortárs nyelvből merít, a technológiát forrasztva össze a szóval és a természettel. Verseit és írásait költészeti blogján (www.weronika-lewandowska.tumblr.com) publikálja.

Tervei között szerepel egy multimediális verseskötet kiadása, melyet a plan.kton-nal közösen jelentetnének meg.

(…) kitűnik még azok közül is, akiknek sikerült létrehozni egy felismerhető stílust. Mi több, megkockáztatom, hogy Bohdan Piasecki mellett (…) úgy tűnik ő az egyedüli (Lengyelországban), aki tudja, hogy miről is van „itt” szó, mi is „ennek” a lényege.

Költészetét olvasva segítségül hívhatunk bizonyos lingvisztikai fordulatokat, ám ha a színpadon halljuk, akkor versei külön kifejezőerővel gazdagodnak. Nemcsak egyszerűen sok jelentéssel bírnak, de hihetetlen ritmikusak, dallamosak és ennek köszönhetően tele vannak érzelemmel.

Részlet Michał Nierobisz az Exklusiv lifestyle magazin számára készített, 2007-es interjújából

ej_noc.pdf

ezustos_halraj_nyomaban_rybami_srebrzyste_lawice.pdf

tettetes_utan_po_symulacji.pdf

Videók