Weronika Lewandowska és Plan.kton

Irodalom

Weronika Lewandowska és Plan.kton- Spoken Word & AV (PL) Az Each1Teach1 Slam! kiemelt vendége

2012. május 11. (péntek), 21.00

Alcatraz Music Pub - Bp VII, Nyár u.1.

 

A Slam Poetry Budapest és a D-Link szervezésében

 

Weronika Lewandowska

1983. május 12-én született Kwidzynben, Lengyelországban.

Költészete leküzdi a nyelvi korlátokat . Ezt a 2006-os International Slam! Revue színpadán, Berlinben be is bizonyította, ahol első alkalommal ragadta magával és hipnotizálta külföldi közönségét. Ezután dallamos, szláv verseivel bejárta Varsót, Düsseldorfot, Augsburgot, Prágát, Brnot, Torinót, Párizst, Reims városát, Londont, Kijevet, Pekinget és megfordult a legfontosabb költészeti és slam-rendezvények színpadain („Metró-versek” 2011, Reims Slam d'Europe, European Slam Meeting Berlin 2009).

Részt vesz a plan.kton nevű, varsói audiovizuális projektben, ahol alkotótársaival, Kordian Piwowarskival és VJ Jagoval közösen fedezik fel a ritmus, szavak, hang és zene kapcsolatát, különféle stílusokkal kísérletezve, melyek összességükben közelebb állnak a klubhangulathoz, mint a művelődési házak békés költői estjeinek világához. Visszafogottság és lendület, női érzékenység, érzékiség és az utca ragadozói, sikátorokban rejtőző baljós árnyak csapnak össze ebben a zenei térben. Lewandowska szerint költészete a kortárs nyelvből merít, a technológiát forrasztva össze a szóval és a természettel. Verseit és írásait költészeti blogján (www.weronika-lewandowska.tumblr.com) publikálja.

Tervei között szerepel egy multimediális verseskötet kiadása, melyet a plan.kton-nal (Kordian Piwowarski, VJ Jago) közösen jelentetnének meg.

(…) kitűnik még azok közül is, akiknek sikerült létrehozni egy felismerhető stílust. Mi több, megkockáztatom, hogy Bohdan Piasecki mellett (…) úgy tűnik ő az egyedüli (Lengyelországban), aki tudja, hogy miről is van „itt” szó, mi is „ennek” a lényege.

Költészetét olvasva segítségül hívhatunk bizonyos lingvisztikai fordulatokat, ám ha a színpadon halljuk, akkor versei külön kifejezőerővel gazdagodnak. Nemcsak egyszerűen sok jelentéssel bírnak, de hihetetlen ritmikusak, dallamosak és ennek köszönhetően tele vannak érzelemmel.

Részlet Michał Nierobisz az Exklusiv lifestyle magazin számára készített, 2007-es interjújából

 

ej_noc.pdf

ezustos_halraj_nyomaban_rybami_srebrzyste_lawice.pdf

tettetes_utan_po_symulacji.pdf

 

Each1Teach1 Slam!

 http://www.facebook.com/each1teach1bp
http://slampoetry.hu/

Minden hónap második péntekén slam poetry esemény
belépő: 800.-

 

Videók